Politik

Bakom IT-världens kulisser, programmerare som lever på Hackathon

Att Hackathon är programmerings-evemang på 24 till 36 timmar som lockar de bästa av de bästa av programmerare med sin intensitet, sitt mingel och sina priser är vid det här laget känt av de flesta.

Men Lizette Chapmans reportage på Bloomberg News fångar inte riktigt verkligheten bakom den ofta glittriga ytan: These Hackathon Hustlers Make Their Living From Corporate Coding Contests. Some coders go from one marathon hacking session to another, subsisting on prize money and schwag

Calculating the salary of a professional hackathoner is not straightforward. Winners can earn tens of thousands of dollars every month, but much of that may come in the form of gift cards, service credits and gadgets. And since winnings are divided among team members, individual hauls vary depending on the size of the team. If these coders were working at Google as entry-level software engineers, they could each make about $127,000 a year, according to employer review site Glassdoor. That jumps to north of $200,000 for more senior positions.

Jay Zalowitz, who lives in San Francisco and is 28, said he used hackathon earnings to bootstrap his startup for several years. He pared back his weekend hacking — it usually takes a couple of days to recover from such a lengthy grind — when he got a full-time programming job.

Om något så kanske man kan säga att de hackare man ofta träffar på flera hackathons, den ena efter den andra, är litet udda personer. Som visserligen för det mesta är mycket bra programmerare men som inte riktigt passar in i den gängse IT-miljön. Samma slags personer man ofta träffar ute bland surfarna vid Stilla Havet utanför Silicon Valley.

Personer som lever på den spänning dom upplever på hackathonen men som av olika anledningar har svårt att hitta ett stadigt jobb inom IT-världen.

Jag har själv varit med om att skaffa ett permanent jobb åt en hackare jag träffade på en hackathon, och ofta är riskkapitalet och storföretagen med och spanar efter talanger. Men man träffar också personer som den hackare som levde på att kopiera kod från Microsofts manualer och på så sätt skapa appar, utan att själv kunna programmera. Men eftersom Microsoft för några år sen betalade bra för den som skrev appar med Microsofts teknologi så hackade han sig fram på det sättet.

ELler kanske man kan jämföra hackathonen med de svenska Folkparkerna med artister som hoppas bli kända men som ännu inte är det.

Vilket inte betyder att deltagarna inte har programmeringstalanger som ofta är helt överdådiga. Och som gör det möjligt för dom att på 24 timmar skriva appar som skulle ta andra flera veckor.