Politik

Vitala verktyg i den öppna kodrörelsen: GitHub

Den öppna kodrörelsen är väldigt social, med molnbaserade verktyg som gör det lätt att skriva kod, och låta andra skapa kopior av sin egen kod som man sen själv kan acceptera.

Och det är här som GitHub GithHub kommer in i bilden. GitHub är ett webbhotell för mjukvaruutveckling som använder Linux-skaparen Linus Torvalds versionshanteringssystemet Git.

Som svenska Wikipedian skriver så är GitHub gratis för mjukvaruprojekt med öppen källkod.

Ett bra exempel på GitHubs sociala aspekter är buggfixar. Istället för att att mejla och föreslå förändringar i någon annans kod, eller repo som det kallas, för buggfixar så kan man helt enkelt:

“Fork” projektet, dvs göra en kopia av det,
Fixa buggen och sen skicka en “pull”-begäran till projektägaren som kan acceptera din lösning, eller kanske refusera den.

På det här sätter skapas blixtsnabbt öppen kod-nätverk på GitHub där du kan delta i existerande projekt och etablera dig som en framstående programmerare. Och givetvis även skapa dina egna projekt som andra kan delta i.

När man börjar lära sig programmera så är GitHub ett verktyg man helt enkelt måste lära sig.

Det används t.ex. på alla Hackathon.

Github är molnbaserat och precis som hackathon som jag har skrivit rätt mycket om de senaste åren, där det används, så är det oerhört socialt.

Det är viktigt att tidigt inse hur social den öppna kodrörelsen är. Och för den som vill använda GitHub för att spara sin roman eller blogg så är det fritt fram. Dock är allt som spars på det öppna GitHub öppen kod.