Politik

Donald Trump, Assad, Putin, Kim Jong-un och Xi Jinping,

Donald Trumps kryssningsrobot-attack mot Assad-regimens näst största flygbas, Al Shayrat, som man delar med ryska styrkor, skedde mindre än 24 timmar efter Assad-regimens kemvapen angrepp mot civila i staden Khan Shaykhun i Idlibprovinsen, som snabbt följdes av regim-angrepp på sjukhus i närheten.

För Trump att liksom Obama för några år sen vända bort blicken och låta Assad-regimen fortsätta kemvapenangrepp, var omöjligt. Speciellt med situationen i Nordkorea och mötet med Kinas president Xi Jinping.

Robotattacken i Syrien kommer inte att påverka inbördeskriget där eller Putins och Irans stöd för Assad. Snarare tvärt om. Men det kommer att visa Xi och Kim att om inte Kim Jongun går med på att stoppa sitt atomprogram så kan han också vänta sig en eller flera robotanfall. Som kan komma att få betydligt mer ödesdigra konsekvenser i Nordkorea än i Syrien.

För allt tyder på att Putin om något kommer att förstärka sina positioner i Syrien.