Politik

Donald Trumps USA: Högsta Domstolen och radikaliseringen i Washington

När Högsta Domstolens mest högerradikala domare Antonin Scalia dog förra året, domarna sitter på livstid, så nominerade president Obama en ny kandidat. Som den republikanska senaten ens vägrade diskutera. Istället väntade man till president-valet var ett faktum och en republikansk president kunde utse sin egen HD-domare.

Som demokraterna vägrade acceptera genom den s.k. filibuster-regeln som är avsedd att garantera att minst 60 senatorer godkänner en HD-domare. Vad som nu hände är att republikanerna helt enkelt rev upp filibuster-regeln och körde över demokraterna och installerade sin egen domare Neil Gorsuch. Som dessutom som alla republikanska nomineringar brukar vara betydligt yngre än demokraternas nomineringar, bara 49 år. Mot Obamas domare Nerrick Garland som var 65. Vilket betyder att Gorsuch med stor säkerhet kommer att sitta i över 30 år.

Vad det här betyder är att USA har tagit ännu ett steg bort från det liberala samhälle där senatorer från båda partierna samarbetade och försökte överbygga ideologiska motsättningar.

I dag är det ideologiska motsättningar för hela slanten och fan ta konsekvenserna.

One thought on “Donald Trumps USA: Högsta Domstolen och radikaliseringen i Washington

  1. Christwer W

    “I dag är det ideologiska motsättningar för hela slanten och fan ta konsekvenserna.”
    Lennart, ideologiska motsättningar brukar leda till något, dock inte alltid till det bättre.
    Men det kan ju också leda till en pyrrhusseger och det kan ju faktiskt vara slutet på ett administrativ politisk system.

Comments are closed.