Politik

Kan insmugglade USB-minnen få Kim Jong-un-regimen på fall?

Bland dagens helvetesregimer ligger Kim Jong-Uns Nordkorea skuldra mot skuldra med Syriens Assad. Kim Jong-uns makt är inte bara baserad på en allestädes närvarande hemlig polis utan också på att staten är hermetiskt isolerad från omvärlden.

Den isoleringen håller långsamt på att minska, i takt med att modern IT-teknologi miniatyriseras och och det blir enklare för smugglare att föra in allt mindre USB-minnen laddade med utländska och speciellt sydkoreansk underhållning och fakta.

Vi ser också den här utvecklingen i den Malaysiske diplomaten Jaka Parkers fantastiska YouTube-kanal där han använder sin lilla GoPro-kamera för att göra högintressanta reportage om Nordkorea utan regimens “handledare”.

Frågan är om den ökade tillgången till USB-minnen med information från omvärlden kommer att göra Kim-regimen mer instabil.

Själv tror jag det, men jag tror också att det kommer att ta decennier. Lika lång tid som det säkert kommer att ta att störta Assad-regimen.

En sak som skulle kunna skynda på Kim-regimens fall är om USA skulle skjuta av ett gäng kryssningsmissiler mot regimens nyckelmål, något som skulle öppna regimsupportrarnas ögon för hur sårbar Kim Jong-ung faktiskt är. Men det är knappast något som Kina skulle tolerera.