Politik

Throne of Blood, två krigsförbrytare, en obeslutsam man med en röd linje och en förbluffande clown, Akira Kurosawa i Mellanöstern.

Akira Kurosawas episka Throne of Blood, 蜘蛛巣城 från 1957 har – symboliskt, gått för fulla blodiga hus i Syrien de senaste åren. Med två krigsförbrytare, gasangrepp på civila, en obeslutsam man med en röd linje, president Obama, och en Clown, Donald Trump, som plötsligt vände upp och ner på folkmordet i Syrien, och säkert kommer att göra så igen.

President Obamas vägran att ingripa mot Assad-regimens folkmord nådde sin kulmen i hans tal den 20 augusti 2012 How Obama’s Syrian Chemical Weapons Deal Fell Apart. A tale of Syrian deception, Russian duplicity, and American dithering

Där han varnade Assad att om han satte in kemisk stridsgas mot sin egen befolkning, ja då skulle han ha korsat en röd linje som skulle få Obama att tänka om kring sin Icke-interventionism-politik. Varvid Assad givetvis gjorde just det i Ghouta den 21/8/2013 och dödade uppemot 1729 civila syrier. Varvid Obama snabbt retirerade till en rysk kompromiss.

Så när Clownen och Putin-älskaren Donald Trump, med benägen hjälp från ryska hackare, flyttade in i Vita Huset så anade både Assad och Putin morgonluft i minst fyra och säkert också åtta år. Fritt fram för fler gasangrepp i Syrien alltså, och den fjärde april kom nästa smäll, med den dödliga sarin-gasen i mot Khan Shaykhun som dödade minst 74 civila.

Angreppet kom från den syrisk-ryska flygbasen Shayrat. Och allt hade varit frid och fröjd om bara Donald Trump hade fortsatt spela clown och skakat på axlarna och sagt att han inte kunde tro att hans bäste vän Putin och dennes bäste vän Assad skulle kunna ha något med det att göra.

Men den emotionelle Donald Trump råkade som så ofta sitta och titta på teve där man visade bilder från attacken, med döda och döende barn och till skillnad från den kalle Obama så gick Trump helt sonika i taket.

Hans bäste vän, macho- och västfickspresidenten Vladimir Putin var plötsligt, på bara några minuter, hans fiende, liksom givetvis Assad.

Och som Julie Hirschfeld Davis och Peter Baker skriver i dagens New York Times, så säger Donald Trump nu, att Vladimir Putin måste ha känt till attacken i förväg.
Trump Says It’s Likely Russia Knew of Syrian Gas Attack in Advance

Asked whether it was possible that Syrian forces could have launched the chemical attack without Russia’s knowledge, Mr. Trump said: “It’s certainly possible; I think it’s probably unlikely.”

“I would like to think that they didn’t know, but certainly they could have. They were there,” Mr. Trump said of the Russians during a news conference at the White House with Jens Stoltenberg, the secretary general of NATO.

The remarks amounted to an explosive suggestion at a time of heightened tension between the United States and Russia after the chemical attack, which was followed by American missile strikes on the airfield in Syria from which it was launched.

Med tanke på att ryska flygplan opererar från just Shayrat och att det syriska flygvapnet använder ryska flygplan och ryska reservdelar så är det svårt att se hur man skulle ha kunnat genomfört en gasattack utan att ryssarna skulle ha känt till det i förväg.

Och gjorde dom inte det vore det oerhört klantigt med tanke på konsekvenserna för Putin.

Som nu plötsligt har fått en helt oberäknelig motståndare istället för den helt förutsägbare Obama.