Politik

Hollywoodfilmen Hidden Figures, Dolda Tillgångar, hur rasismen i USA skönmålas på vita duken

Den som inte har sett Theodore Melfi and Allison Schroeders film Hidden Figures bör absolut göra det.

Den innehåller inget vapenvåld, inga svordomar, bara en historia om tre afroamerikanska kvinnor som jobbade på NASA under rymdkapplöpningen mot Ryssarna i början på 1960-talet. Tre kvinnor som råkade vara matematiskt begåvade och som utförde många av de kalkyler som behövdes för att de amerikanska rymdskeppen skulle fungera i rymden utan problem.

Och eftersom det här var tre år innan Lyndon Johnson rev upp apartheidsystemet i sydstaterna så visar filmen hur de tre matematikerna fick utstå inte bara rasdiskriminering utan även sexdiskriminering. Eftersom kvinnor givetvis inte kunde någonting om avancerad matematik.

Men det finns ett problem med den här filmen, som är baserad på Margot Lee Shetterly best seller med samma titel, den ändrar på historien för att dramatisera den. Det rör sig inte om några fundamentala förändringar, bara en skönmålning som jag tycker är aningen irriterande och som kommer fram i filmen.

En av de mest dramatiska episoderna, den där en arbetsledare på NASA i sydstaterna, när han får reda på att de tre afroamerikanska matematikerna i hans team får gå en lång väg till en “färgad toa” i en annan byggnad, helt sonika tar en hammare och slår ner en toa-skylt med texten “Endast Vita” är påhittad. Istället är sanningen den att sådana skyltar fanns men att afroamerikanerna inte längre brydde sig om dom.

Och här har vi problemet, den bild som filmen ger är medryckande och spännande men inte riktigt sanningsenlig. Visst fanns det vita som kämpade för afroamerikanernas rättigheter, en del av dom fick betala för det med sina liv. Men afroamerikanerna på NASA var alltså inte riktigt lika oförmögna att kämpa tillbaks som filmen gör gällande.

Det fanns som många nu vet också stora mängder vita kvinnor som också dom hjälpte till med kalkyler i datorns och rymdforskningens början. Det var i en tid när lönerna var låga och inga män ville jobba med datorer.

Sen kom en stor förändring och på 70 och 80-talet var IT-industrin så gott som 100% manlig.

Något som den utmärkta Hidden Figures alltså get en inblick i.

Se filmen om ni har chansen. Den är mycket bra.