Politik

Turisterna uteblir från Donald Trumps alltmer kontroversiella USA

Att turisterna till Donald Trumps USA uteblir är knappast konstigt, med tanke på att de amerikanska myndigheterna nu enligt pressen kommer att kräva tillgång till turisternas mobiler, datorer och sociala medier. Och att det finns en riktig, gnagande oro har jag själv upplevt i Kanada där flera kanadensare självmant har berättat att de inte längre tänker besöka USA. Trots att USA annars är det land som kanadensarna mest besöker.

Abha Bhattarai skriver i Washington Post: Even Canadians are skipping trips to the U.S. after Trump travel ban

And it could be compounded by recent reports of Trump administration plans to implement “extreme vetting” of foreign travelers. Visitors — including those from allies such as France and Germany — could be pressed to turn over mobile phone contacts, social media passwords and financial records, according to a Wall Street Journal report.

“The travel ban is only a negative at this point,” said Michael Bellisario, an analyst for the investment bank Robert W. Baird & Co. “It hurts travel, regardless of whether we’re talking about one of the six banned countries or not,” he said, referring to the second, revised entry ban.

Demand for flights to the United States has fallen in nearly every country since January, ­according to Hopper, a travel-booking app that analyzes more than 10 billion daily airfare price quotes to derive its data.

Just det där med kroppsvisitering och krav på överlämnande av personkontakter och kontakter på sociala medier är knappast något som man vill utsätta sig för. Speciellt eftersom det knappast är någon trevlig process.