Politik

USA: trots giftbedrägeriet, om inte Arkansas skyndar på så blir det inga avrättningar.

Även om de amerikanska dödsstraffen har minskat så kommer USA att ha dödsstraff i decennier framöver. Orsaken är att dödsstraffet i USA bestäms på delstatsnivå, och den inflytelserika Kristna Högern i sydstaterna anser som bekant att Jesus moraliska budskap gick ut på att goda kristna ska döda och inte älska.

Ett problem är dock att det blir svårare och svårare att få läkemedelsföretagen att ställa upp med gifter, vilket är vad som har orsakat den dödliga krisen i Arkansas, om ni förlåtet den dåliga vitsen. Myndigheterna i Arkansas enda möjlighet att få tag på gifter var tydligen genom bedrägeri, att lura till sig gifterna från sjukvårdsjätten McKesson. Som nu har stämt delstaten.

Och för att visa att det finns allt färre kristna människor kvar i Sydstaterna så har en federal domare stoppat avrättningarna.


Men även det annars så progressiva Kalifornien har fortfarande dödsstraff i sina lagböcker. Kaliforniens Högsta Domstolen beslöt redan 1972 att dödsstraffet strider mot delstatens författning. Men Kaliforniens väljare återinförde dödsstraffet bara några månader senare, med proposition 17 som legaliserar dödsstraffet i den statliga författningen. Sen dess har flera hundra dödsdomar förkunnats, men endast 13 avrättningar har genomförts, den sista 2006.

År 2015 väntade 746 förbrytare på att bli avrättade i Kalifornien. Förmodligen kommer dock ingen av dom att bli avrättade.