Politik

Nya Zeeland lockar programmerare från Donald Trumps USA

Ingenting varar i all evighet och eftersom den globaliserade IT-industrin idag använder samma moln-baserade verktyg över hela världen så behöver man inte bo i Silicon Valley eller Seattle för att kunna jobba med IT.

Man kan bo var som helst. Vilket har gett Nya Zeeland iden att locka IT-ingenjörer från USA. Ett initiativ som har överträffat alla förväntningar.

Jacqueline Williams och David Streitfeld skriver i New York Times: As New Zealand Courts Tech Talent, Isolation Becomes a Draw

A municipal program to fly in 100 developers next month — wine them, dine them and offer them jobs — was expected to draw 2,500 applications. But the recruitment effort, called LookSee Wellington, was besieged with more than 48,000 entries, including workers at Google, Amazon, Facebook, M.I.T. and NASA. At one point so many people checked out the program that the website failed.

For all sorts of reasons, New Zealand suddenly makes sense. The cost of living is less than in San Francisco. Commuting is less wearying. And American politics, “Brexit” and the Islamic State are on the other side of the world.

Och Silicon Valleys egen riskkapitalist Peter Thiel fick Nya Zealändskt medborgarskap 2011.