Politik

Bokmässan och Nya Tider. Falska nyheter och virala medier hotar det öppna samhället


Journalister hotas av “medborgarjournalister” i dagens Sverige.

Webben kom som bekant på 90-talet med buller och bång, som teven fyra decennier tidigare. Och precis som tidigare så fylldes webben snabbt av de etablerade medierna, och ett gäng medborgarskapade bloggar. Som dock aldrig fick något större inflytande.

Sen helt plötsligt befann vi oss i år 2016 och hela det demokratiska samhället hotades av en explosion av webbaserade falska nyheter, som nu fick en viral spridning som aldrig förr.

Med mycket blygsam finansiering lyckades “medborgarjournalister” plus ett nätverk av hackare skapa vända upp och ner på medievärlden och locka miljoner läsare till sina falska sajter. Och ge Donald Trump draghjälp för att finna presidentvalet i USA.

Precis varför vi har sett den här oväntade utvecklingen är jag själv inte förmögen att svara på måste jag erkänna. För liknande falska nyheter har funnits sen webbens introduktion, som att inga månlandningar någonsin ägt rum eller att Usama Bin Ladens terrorattacker mot USA aldrig ägt rum, eller att den globala uppvärmningen är en lögn. Det var bara det att de aldrig fick någon spridning.

Men den virala spridningen till hundratals miljoner mobiler är den nya faktorn som nu hotar det demokratiska samhället. Liksom att främst kanske Vladimir Putin utnyttjar de virala medierna för att destabilisera USA och EU.

Idag har situationen nu gått helt över styr, så till den grad att 127 svenska författare nu vägrar delta i Bokmässan till följd av att personer med koppling till den högerextrema och konspiratoriska svenska nyhetstidningen Nya Tider nu har kommit på iden att göra oinbjudna “hembesök” hos etablerade journalister de inte gillar.

Något som ju borde polisanmälas, även om polisen väl knappast skulle lyfta ett finger för såvida inte “medborgarjournalisterna” började mörda de etablerade journalisterna. Något som ju som bekant redan har hänt i Frankrike.

Terrorn kommer från många håll och de 127 svenska författarna gör helt rätt i att vägra delta i Bokmässan i dagens samhällsklimat. Samtidigt som dom alltså omedelbart borde vända sig till polisen.

Och sätta press på Bokmässan

SvT Skriver

Bland namnen finns fyra akademiledamöter, Peter Englund, Sara Stridberg, Anders Olsson och Klas Östergren, samt författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius. Bland andra namn återfinns prisbelönta författare som Johannes Anyuru, Karolina Ramqvist och Athena Farrokhzad.

Förlag riktade kritik
Debatten kring Nya Tiders närvaro på Bokmässan blossade upp igen efter att en film som uppmanar till hembesök hos journalister visade sig ha kopplingar till tidningen. Det fick flera av Sveriges ledande bokförlag att rikta kritik mot Bokmässan men Bokmässans vd Maria Källsson berättade för Kulturnyheterna under torsdagen att de inte ändrat uppfattning efter kritiken. Något som i sin tur fick de 127 författarna att skriva uppropet i Dagens Nyheter, under fredagen har ytterligare 12 författare anslutit sig.

4 thoughts on “Bokmässan och Nya Tider. Falska nyheter och virala medier hotar det öppna samhället

 1. Christer W

  Lennart, det är nog inte så många fler som tror på dem i dag som förr. De går bara så mycket fortare i dag och spridningen når många på kort tid och faktiskt, de avslöjas också därför så mycket snabbare i dag än förr.
  T.ex. en intressant läsning är amerikabreven som är en typ av falsk nyhet, man vill ge sken av att det gick bättre än vad det gjorde. Precis som många invandrare här gör i dag.

  Även Gustav Vasas hovkrönikör, Peder Svart, skrev ju falsk information som folk trodde på länge, ända fram till modern tid (1900-talet). Syfte var ju politiskt.
  Verkställande makt och konkurrerande makt har alltid haft ett intresse att försköna sig och förringa andra

  I sammanhanget kan även sekretesstiden för enskilda och underrättelseuppgifter spöka, 70 och 95 år, det gör det så mycket lättare att sprida falska nyheter om som är svårt att granska för gemenen man och den som sprider falska nyheter om sekretessbelagt material kan räkna med att gå fri i de flesta sammanhang, pga sekretessen.

  1. Lennart Post author

   Bra exempel! En skillnad idag kan också vara att man själv kan dela med sig av något man läser med en hel bunt människor på FB. Det kunde man inte förr.

 2. Christer W

  Falska nyheter är inte något nytt, den typen dessinformation är minst lika gamla som skrivkonsten. Det som är nytt är snabbheten och spridningen och inte minst, den når allt fler än tidigare.

  1. Lennart Post author

   Christer, men varför tror så många på de falska nyheterna idag? Det gjorde man inte förr.

Comments are closed.