Politik

Håller den Virtuella Verkligheten på att ersättas av den Förstärkta Verkligheten

Först kom den virtuella verkligheten där man satte på sig ofantliga klumpiga glasögon i vilka man kunde se virtuella eller digitala eller skenvärldar som man kunde röra sig runt i och som gjorde många sjösjuka.

Den mest berömda VR-teknologin är Oculus Rift som Facebook köpte för två miljarder dollar 2014.

Trots att jag har sett de här glasögonen på oräkneliga hackathon så har det aldrig riktigt blivit något av VR-tekknologin. Kanske för att den ör betydligt svårare att integrera i vardagslivet än många trott. Hur många som inte är dataspelare vill tillbringa timmar i virtuella fantasivärldar?

Och nu verkar Facebook sikta in sig på något som är besläktat med Virtuella Världar men istället kallas Förstärkt Verklighet eller Augmented Verklighet för er som har glömt er svenska.

Och det är som Microsofts Hololens där man utgår från den verklighet vi befinner oss till vilken man introducerar virtuella objekt. Jag har själv provat både Oculus Rift och Hololens och den första förstår jag inte alls eftersom jag inte är dataspelare medan jag omedelbart förstår den andra.

Exempelvis. En Flygsimulator för flygentusiaster är ett bra exempel på AR och det är också lätt att föreställa sig en situation där jag vill lära mig att bli kirurg och kan använda AR för att lära mig hur man utför olika slags operationer på virtuella människor.

Hur som helst så verkar Facebook komma närmare en verklig produkt, som mer liknar AR än VR.

Peter Rubin skriver om Facebook’s Bizarre VR App Is Exactly Why Zuck Bought Oculus