Politik

Nordkorea: Kim Jong-uns andra sida: Pyongyang moderniseras

De flesta videoreportage från Nordkorea är helt ointressanta, eftersom dom är gjorda av västerlänningar som inte pratar ett ord koreanska och som dessutom åtföljs av den nordkoreanska hemliga polisen.

Men den senaste tiden har Jaka Parker, en indonesisk diplomat som dessutom talar litet Koreanska, gjort med för att ge en inblick i det oövervakade Pyongyang än alla reportrar hittills.

Jaka Parker, som som diplomat inte åtföljs av den nordkoreanska hemliga polisen, använder en liten osynlig GoPro-kamera för att göra sina intressanta videon av helt vanliga nordkoreaner runt om i Pyongyang.

Det finns också andra som har gjort GoPro-videon, som nedanstående, men då utan att kunna prata med någon nordkorean.

Och till sist en mycket intressant video från det privata och västfinansierade Pyongyang University of Science & Technology

Långsamt, mycket långsamt börjar vi alltså få glimtar av ett Pyongyang som börjar moderniseras. En modernisering som även inbegriper den koreanska IT-industrin som nu producerar tusentals regim-anställda hackare som börjar visa klorna runt om i världen.

Ett tragiskt land som knappast kommer att bli fritt under de närmaste hudnra åren.