Politik

Kassörskorna ersätts av robotar i allt snabbare takt

Robotarna kommer på område efter område. Och ingenstans kanske snabbare än i handeln, som Chip Cutter skriver på LinkedIn. Och orsaken är intressant. I takt med att lönerna för de lägst avlönade i USA höjs med några procent, så satsar företagen på automatiserade datorsystem istället för traditionella kassörskor:

Amazon, despite technical glitches and a delayed opening, is still pushing ahead to open a cashier-less convenience store in Seattle. Walmart, Kroger and other retailers are trying out technology whereby shoppers, not cashiers, do the scanning: roaming stores with their phones or handheld devices to tag barcodes as they go.

As minimum wages rise nationally, fast-food chains such as Wendy’s and McDonald’s keep rolling out thousands of self-order kiosks. Starbucks said it plans to test a store at its headquarters that accepts only mobile orders and payments. On lists of likely-to-be-automated positions, cashiers regularly rank near the top.

Vi ser det redan på Konsum och ICA, på flygplatserna och biblioteken. Men också på sjukhusen, på Wall Street och på gräsmattorna där robotgräsklippare nu syns överallt.

Steg för steg biter robotarna av mer arbetsmoment som de kan utföra bättre, snabbare, och säkrare än människan.