Politik

Josefin Aldén: Vi måste ha nationella journaler – för patienternas skull

Patientjournaler låter som ett rätt tråkigt ämne, men det är i själva verket en hörnsten i den svenska sjukvården, precis som i alla länders sjukvård.

När jag fick en svårartad influensa i Victoria i Kanada nyligen så var en av de första frågorna jag fick efter en lång väntan i väntrummet “är du allergisk mot någonting”? Svaret är ja, men jag kommer inte ihåg mot vad eftersom det inte är allvarligt. Det står i min patientjournal som ligger på datorer i Silicon Valley, bara två timmars flygtid från Victoria. Men det är helt omöjligt för en läkare i Victoria att få tag på min patientjournal i USA. I alla fall inom de snäva tidsramar som vanligtvis existerar när man blir sjuk.

Men problemet är betydligt värre än så, som Josefin Aldén som är Läkarstuderande vid Uppsala Universitet skriver på DN Debatt.

Josefin Aldén: Vi måste ha nationella journaler – för patienternas skull

Att varje svenskt landsting har sitt eget system är givetvis förbryllande men samtidigt symptomatiskt för den rådande situationen. Ingen tänkte på det när dagens system planerades.

Samtidigt är all information inte datorskriven utan läkarnas noter är ofta handskrivna! Och när ivriga hälsoentusiaster vill att sjukhusen elektroniskt ska ta emot data från deras kroppselektronik så kommer det att bli omöjligt under en mycket lång tid.

Problemet är att kroppselektroniken som FitBit mm, genererar så mycket data, som för det mesta inte är medicinskt relevant, att sjukhusens datorer skulle krascha under tyngden.

Din sjukjournal är din, du har betalat för den med dina skatter och du har rätt att se den. Och att ta den med dig till t.ex. USA eller Thailand eller Bollnäs eller vart du nu ska resa. Och lämna fram den till läkare på en liten behändig minnespinne var du nu befinner dig.

Så kortsiktigt kan du faktiskt lösa problemet självt om du vill. Men Josefin Aldén har rätt i att det här är ett nationellt problem och egentligen ett internationellt problem för det är betydligt värre i USA, där man just kommer att riva upp den primitiva sjukvårdsförsäkring man faktiskt hade.

One thought on “Josefin Aldén: Vi måste ha nationella journaler – för patienternas skull

  1. Peter Andersson

    Vilket är svårast – att släktforska och hitta information om sina förfäder på 1800-talet, eller att journalforska och hitta information om sina egna influensasjukskrivningar tio år bakåt?

    Dock skall till de svenska journalsystemens försvar sägas att de ekonomi-administrativa modulerna oftast är utmärkta, vilket givetvis var det argument som lyftes fram mest när systemen såldes in till politikerna. Den kapitalistiska marknaden identifierade “the selling point” och köparnas svaga punkt.

    Å andra sidan finns det väl inget kommunistisk land som överhuvudtaget lyckats utveckla ett eget fungerande journalsystem för hela befolkningen. Så problemet överstiger nog hela den klassiska vänster-högerskalan.

Comments are closed.