Politik

Investeringsbloggen: Vad är P/E Ratio?

När jag växte upp i välfärdsårens Uppsala så hade vi våra pengar på banken som man alltid hade. En dag fick min pappa ett erbjudande att köpa aktier i läkemedelsföretaget Pharmacia, som erbjöd alla svenska läkare aktier i företaget. Neeej sa båda pappa och mamma, vad ska vi med aktier för? Så det blev ingenting av det. Sen fick pappa och mamma chansen att köpa villa men neeej, vad skulle dom med det till?

Dom sa nej till allting. Men sen kom 80-talet och min mamma satte in sina pengar i ett antal fonder, och det räddade hennes ålderdom för dom steg rejält.

Idag gäller det kort och gott att överleva. Om du är ung och har chansen rädda livet på dig och de dina genom att skaffa dig en ekonomisk utbildning. Om inte så är det IT eller vetenskap som gäller. Och om du struntar i alla hårda ämnen och väljer att förverkliga dig själv inom humaniora så kommer du att dö av svält och umbäranden helt enkelt. Om du inte osm jag själv byter spår.

Och lär dig för sjutton att investera.

I första kapitlet i vår investeringsblogg lär vi oss om det centrala termen P/E eller pris/vinst, som är ett bra men aningen grovt sätt att analysera hur köpvärd en aktie är.

P/E-talet visar dig hur måna år på ett ungefär det kommer att ta för dig att få tillbaks de pengar du betalade för aktierna.

Så ju lägre P/E-talet är desto bättre.
Googles P/E tal just nu är t.e.x 32.20 men väntas gå ner till 18.70 2019.

För den som vill kolla aktiekurser så är det bara att skriva in företagets Börs-symbol som “google stock” så ser man den direkt i Google.