Politik

Katastrof eller kortfattat undantag, USA de närmaste åtta åren.

Den amerikanska statistikern och valanalytikern Nate Silver är säker på två saker. Det första är att det var FBI-chefen James Comey gick med med nyheten att FBI hade hittat ännu flera tusen av Clintons e-postmeddelanden på en bärbar dator, mindre än två veckor före presidentvalet så tappade Cinton omedelbart 3% av rösterna och det var den nyheten som gjorde att Trump vann. Se länken ovan.

Men Nate Silver som skriver på fivethirtyeight.com, tror också att Trump kommer att tappa i nästa års, dvs 2018 års kongressval: Trump Probably Won’t Defy Midterm Gravity

Here’s the main reason we know that: They’re almost always rough on the president’s party. It’s one of the most consistent regularities in American politics. Usually it’s a question of whether the damage is pretty bad, really bad or catastrophic.

Here’s the other thing we know and which cases like the Georgia special election on Tuesday — and the one in Kansas last week — serve to demonstrate: Trump can’t defy gravity. These were bad results for Republicans. They’re consistent with what you’d expect from a public that would like to elect some Democrats to counterbalance an unpopular president and the Republicans’ hold on both branches of Congress.

Hur mycket han kommer att tappa i kongressen är svårt att säga, men han kommer att tappa stöd åtminstone i Representanthuset. Därför att det är något som alla nyinkomna presidenter alltid har gjort. Han kan mycket väl komma att behålla en komfortabel majoritet, men han kommer att tappa.

Inför presidentvalet år 2020 så befinner sig demokraterna i en riktig knipa.
För dom förknippas nu av de förbittrade väljarna i rostbältet, utan vilka ingen idag kan vinna Vita Huset, som i säng med bankirerna på Wall Street. Detta trots att det givetvis är precis vad Donald Trump är. Men dom litar på Trump eftersom han talar deras språk. Dom litar inte på demokraterna. Speciellt inte sen Bara Obama nu har skrivit kontrakt med Wall Street för ett tal i september för vilket han ska få hela $400 000 plus andra kontrakt för en bok av honom själv och hans fru för mellan $18 och $20 miljoner var.

Donald Trumps har redan börjat sin kampanj inför 2020 års presidentval och för att demokraterna ska ha en chans så måste dom bannlysa familjen Clinton och ställa upp en presidentkandidat som är en generation yngre än Hillary Clinton, Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden.

De måste också utforma en helt ny politik som talar direkt till de förbittrade vita i rostbältet och i de röda staterna i sydstaterna. Något som kommer att kosta hundratals miljoner och ett helt nytt ledargarnityr. Och något som Barack Obama struntade i. Att bygga upp partiet från grunden kommer att ta tid.

Det är inte omöjligt men det är mycket svårt.

Vi kan givetvis inget säga om 2020 än, men det vi kan se bådar inte gott. För att se vilken uppförsbacke demokraterna kommer att ha så behöver; vi bara läsa y Jonathan Allen och Amie Parnes nyutkomna bok Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign Medan Donald Trump skötte hela sin egen PR från sitt Twitterkonto som hag skötte själv så hade Clinton dussintals experter som skötte hennes PR och hennes konto. Clinton var lika okunnig om väljarna som tidigare när hon förlorade mot Obama.

Demokraterna kan inte ställa upp ännu en 70-årig senator som Trump kommer att sopa mattan med även om han själv är lika gammal. Dom måste hitta en guvernör eller affärsman som Trump som inte är advokat och som är 20 och helst 30 år yngre som att han kan vinna över ungdomsväljarna.

Och glöm en kvinnlig presidentkandidat, USA kommer inte att få det på många långa år än.
Och om demokraterna skulle vinna 2020 eller mer troligt 2024 års presidentval så kommer högsta domstolen att vara dominerad av Trump-utsedda högerdomare som kommer att ha ett minst lika stort inflytande under flera decennier som presidenten.

Hillary Clintons slarv med sin e-post har redan förpassat det liberala USA till historiens skräphög och ersatt det med något som steg för steg närmar sig ett populistisk/fascistiskt envåldssamhälle.

Vi bör vara mycket mycket rädda.

3 thoughts on “Katastrof eller kortfattat undantag, USA de närmaste åtta åren.

  1. Linda

    Det här är bara min åsikt men den är att du försöker förutspå de närmaste åren i ett läge där det knappt går att förutspå de närmaste veckorna och kan fortfarande braka loss i krig mot Nordkorea.

  2. Christer W

    “Vi bör vara mycket mycket rädda.”
    Rädda människor gör ju nästa alltid allt fel.

Comments are closed.