Politik

Efter terrorattacken mot Macron, dags för EU att förklara krig mot amerikanska alt-right och hackarna

Jag har redan uppmärksammat hur den amerikanska extremhögern alt-right medvetet försökte stoppa Emmanuel Macrons presidentkampanj med omfattande falska nyhets-angrepp på Internet, en kampanj som nu kulminerar med en massiv hackerattack och läckta dokument varvade med falska dokument.

Den amerikanska alt-right-rörelsen har redan säte i Vita Huset och om EU inte vidtar kraftåtgärder så kommer den europeiska demokratin att ställas inför sitt allvarligaste hot sen 1930 och 40-talen.

Aurelien Breeden och Sewell Chan skriver i New York Times: Macron Campaign Says It Was Target of ‘Massive’ Hacking Attack

The hacking immediately evoked comparisons to November’s election in the United States, during which American intelligence agencies have concluded that Russia’s president, Vladimir V. Putin, ordered an “influence campaign” to benefit the Republican nominee, Donald J. Trump. Groups linked to Russia have been accused of trying to hack the Macron organization.

In a statement, the Macron campaign said the hackers had mixed fake documents along with authentic ones, “to sow doubt and misinformation.”

Den lilla patetiska svenska extremhögern med namn som NMR och Nya Tider får idag massiv uppmärksamhet och bör givetvis bekämpas. Men det är osannolikt att dom kan skilja mellan en bärbar dator och en mikrovågsugn. Amerikanska alt-right-rörelsen med stöd från Donald Trump och med säte i Vita Huset och med sin sofistikerade teknologi och sin allians med ryska och andra hackare för att inte tala om Wikileaks, är något helt annorlunda. Dom är ett existentiellt hot mot hela EU.

Om inte kraftåtgärder sätts in mot dom så kommer demokratin i EU att ställas inför det allvarligaste hotet sen andra världskriget.

9 thoughts on “Efter terrorattacken mot Macron, dags för EU att förklara krig mot amerikanska alt-right och hackarna

 1. Bosse

  “Den lilla patetiska svenska extremhögern med namn som NMR och Nya Tider får idag massiv uppmärksamhet och bör givetvis bekämpas. Men det är osannolikt att dom kan skilja mellan en bärbar dator och en mikrovågsugn”

  Hmm jo det kan man i alla fall lockas att tro, men erfarenheten har lärt mig att man inte ska underskatta någon/några hur stolliga de än tycks vara. Ungefär samma resonemang fördes när det gällde IS. De var en samling galningar som stod på medeltidsnivå och ingenting som vi behövde oroa oss för vad gäller någon slags cyberkrigföring. Med facit i hand så visar det bara så totalt fel ute diverse orakel var i den frågan. IS har istället genomfört en oerhört framgångsrik cyberkampanj och utan den hade de aldrig blivit tillnärmelsevis så stora. De och övriga terrororganisationer med samma eller liknande agenda har formligen tagit världen på sängen vad gäller lyckad propaganda och krigföring via nätet. Det övriga samhället har tyvärr inte haft något riktigt verkningsfullt motmedel mot det här. Att slå dem på det rent fysiska slagfältet är en sak som är betydligt enklare än att besegra deras idéer och propaganda på nätet. Så numera kan en från början helt betydelselös organisation växa sig stark med hjälp av lyckade cyberstrategier. Där lever vi i en helt ny tid.

  När det gäller “hackerkampanjer” som syftar till att påverka valutgången i diverse länder så är det mycket svårt att komma åt det eftersom det i många fall (de flesta?) är aktörer med oerhörda resurser som ligger bakom. Vilka är aktörerna? Ja vilka har kompetensen och de största resurserna att köra sånt här i stor skala?

  1. Bosse

   På tal om IS så har de förutom sina massiva värvningskampanjer på t.ex. Twitter och sina “lyckade” propagandafilmer på Youtube även haft igång insamlingskampanjer på det s.k. Darknet där ljusskygga finansiärer sponsrat deras verksamhet via Bitcoin-adresser:
   https://cdn-07.minfil.org/88G1Deb0bb/85737651-1494160796/isrekrytering1.gif
   Lite off-topic kanske men bara exempel på vilka möjligheter allsköns extremister fått på senare år när en helt ny värld av möjligheter har öppnat sig för den som vill sprida sin idé över världen och som har känsla nog för att begripa vad som ger utdelning.

   1. Lennart Post author

    Bosse, bra påpekat, men IS har än idag inte de tekniska kunskaper som behövs för att kunna utföra en sofistikerade hackerattack. Det krävs mycket djupa kunskaper för det. Ja de har lärt sig Twitter och Youtube men det är ett milslångt steg därifrån till att kunna hacka.

    Farligare är då att NMR siktar in sig på saker de kan klara av, som att fysiskt hota journalister, som i sig självt är nog så allvarligt.

    Men vi får givetvis se. Håller med dig om att man inte ska underskatta någon, se bara på Trump.

    1. Bosse

     “men IS har än idag inte de tekniska kunskaper som behövs för att kunna utföra en sofistikerade hackerattack.”
     Nja både ja och nej skulle jag vilja säga. De finns helt klart folk inom IS som har kunskaper att utföra basic hacker-attacker samt DDOS-attacker och liknande. Det finns många som har de kunskaperna. Däremot har de inte de tekniska resurser som krävs för att utföra den typen av avancerade attacker som främst stater och deras underrättelsetjänster sysslar med. Ta Stuxnet- och Flame-attackerna som exempel där källkoden till den elakartade programvaran var så avancerad att slutsatsen bara kunde bli den att en stat med stora tekniska resurser låg bakom. Men hacker-attacker i mindre format, jo det är IS fullt kapabla att utföra, liksom många andra.

   2. Lennart Post author

    Bosse, ja absolut, vi befinner oss i en mycket farlig värld där den enda lösningen slutligen kan bestå i att vi tvingas införa Kinas elektroniska långa mur för att skydda oss. Dvs radikalt inskränka de friheter som vi har idag att uppträda anonymt och skriva vad vi vill utan konsekvenser.

    1. Bosse

     ” Dvs radikalt inskränka de friheter som vi har idag att uppträda anonymt och skriva vad vi vill utan konsekvenser.”
     Jag tror att det vore en väldigt dålig lösning. Då är vi alla förlorare och rädslan och diverse extremister har vunnit.

 2. roger

  NMR är väl mer att likställa med lika patetiska KKK. Alt-rights motsvarighet i Sverige är Sverigedemokraterna vilka har stöd av 20%?

  Ännu så länge så motarbetas de av de övriga 80%en men makthungern kommer nog ändra på det snart.

Comments are closed.