Politik

Robotarna kommer: äppelplockarrobotar billigare än amerikanska svältlöner

Kommer att tänka på den svenska gruppen Movits! med sin Äppelklnyckarjazz från 2008 när jag läser om hur äppelplockare i Kalifornien som jobbar för svältlöner nu ersätts av äppelplockarrobotar.

Det här visar hur snabbt robotarna gör intrång på vissa områden, som gräsklippare,, äppelplockare, fönsterputs, men också tydning av röntgenbilder inom kirurgin, finansvärlden, flyget, biltillverkningen, mm.

Som ett stilla fallande regn så kommer ständigt nya typer av robotar.

Vore regeringen Löfven på hugget så skulle man redan nu börja studera hur vi kan träna arbetare som inom en rätt snar framtid kommer att förlora jobbet till robotarna. Men inga svenska politiker verkar inse den verkliga faran.

New York Times Claire Cain Miller skriver insiktsfullt:

How to Prepare for an Automated Future

We don’t know how quickly machines will displace people’s jobs, or how many they’ll take, but we know it’s happening — not just to factory workers but also to money managers, dermatologists and retail workers.

The logical response seems to be to educate people differently, so they’re prepared to work alongside the robots or do the jobs that machines can’t. But how to do that, and whether training can outpace automation, are open questions.

Vad Sverige borde göra är att starta ett nationellt krisprogram för att utveckla strategier inför en framtid där allt fler jobbsteg för steg kommer att utföras av robotar och automatiserade datasystem. En åtgärd är att lära alla barn datorprogrammering från första klass, en annan
är att satsa på webbaserade kurser för människor vars jobb hotas av robotar inom de närmaste 5-10 åren så att de kan lära sig matnyttiga yrken, som ofta kan vara det gamla yrket med kunskaper om hur man andvänder robotar t.ex. inom vissa specifika områden inom sjukvården.

Och en annan satsning bör vara pilotprojekt med medborgarlön.

Ni är varnade.