Politik

De tekniska detaljerna kring terrorattacken mot Emmanuel Macron och det franska valet

Exempel på hackarattacken mot Emmanuel Macron och på de snabba motåtgärder som Frankrike tog genom att blockera 4Chan.

Terrorattacken mot den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron följer samma taktik som den mot Hillary Clinton. En grupp hackare bryter sig in på dåligt säkrade webbsajter och samlar in materialet. Mer om dom längre ner i det här inlägget. Andra allierade blandar sen in förfalskade dokument bland de äkta och ofta helt ointressanta dokumenten. De förfalskade dokumenten kan vara förberedda långt tidigare.

Man sitter sen på de stulna dokumenten till en läglig tid för att sen sprida dom via allierade som Wikileaks och högerextrema grupper i den amerikanska alt-right-rörelsen. En kedja av allierade aktörer alltså.

I fallet med terrorattacken mot Emmanuel Macron så bestod de hackade dokumenten allt som allt av nio gigabytes. En länk till dom lades ut av någon som går under preudonymen EMLEAKS på 4chan , ett populär diskussionsforum för bl.a. Anonymous och den högerextrema alt-right-rörelsen. Länken på 4Chan pekade till dokumenten själva som lades ut på Pastebin, en annan välkänd webbsajt för hackare.

Hashtaggen #MacronLeaks spreds sedan på Twitter av Jack Posobiec, en pro-Trump aktivist i den högerextrema alt-right rörelsen med knytning till Donald Trump och Vita Huse via Trumps rådgivare Steve Bannon.

Och när länken väl var på plats så gick oräkneliga alt-right aktivister som Milo Yiannopoulos och andra ut med en tsunami av Twitter-meddelanden till sina följare.

Materialet antas komma från ryska hackare. Kremez Vitali, forskningschef på det New York-baserade cyber-intelligensföretaget Flashpoint, anser att APT 28 , en grupp knuten till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU kan ligga bakom läckan. GRU anses också vara inblandad i hackningen mot Hillary Clinton.

Vad som fick hela terrorattacken att misslyckas var att den utfördes på engelska mot en nation som för det mesta inte talar engelska och som inte är lika mottaglig för råa personangrepp som amerikanerna.

5 thoughts on “De tekniska detaljerna kring terrorattacken mot Emmanuel Macron och det franska valet

 1. Bosse

  Nu verkar det som att Macron har tagit hem det hela i alla fall. “Trumpstrategin” är uppenbarligen inte lika effektiv i Europa som i USA.

  1. Lennart Post author

   Fantastiskt roligt. Nej alt-right misslyckades kapitalt. Mest för att som inte insåg att fransmännen inte talar franska. Men också för att Frankrike inte är USA.

  2. Lennart Post author

   Sen kommer Putin och alt-tight säkert att anpassa din strategi. Som kommer inte att ge upp.

 2. Bosse

  “ett populär diskussionsforum för bl.a. Anonymous och den högerextrema alt-right-rörelsen.”
  Fast kanske värt att påpeka att Anonymous och alt-right-rörelsen har absolut ingenting gemensamt. De står på på helt olika sidor i de allra flesta frågor. Så någon allians mellan dessa tror jag absolut inte på. A skulle aldrig göra något som skulle gynna Le Pen, eller f.ö. Trump. Fast vem som helst kan självklart skriva och göra vadsomhelst i Anonymous namn, även folk från alt-right-rörelsen. Det är svagheten med en “folkrörelse” av franchising-typ. 😉

Comments are closed.