Politik

Globaliseringen: Wish.com och ePackets slår ut den amerikanska detaljhandeln

wish

En handelsöverenskommelse mellan Kina och USA gör det möjligt för amerikanska konsumenter att köpa varor direkt från Kina och på det sättet kringgå den amerikanska detaljhandeln. Något som visar hur framtidens globaliserade kapitalism kommer att se ut.

John Herrman skriver i New York Times: The Online Marketplace That’s a Portal to the Future of Capitalism. Services like Wish — through which American consumers can mainline goods directly from the manufacturing chaos of China — are harbingers of the end of retail as we know it.

These shipments were made in accordance with a bilateral trade agreement between the United States and China that originated in 2010, meant to address the rising tide of cross-border e-commerce. Items up to 4.4 pounds — more than the weight of, for example, a violin and bow — can be shipped as ePackets, at extremely low rates with tracking numbers and delivery confirmation. Tracking is crucial for foreign sellers that are up against consumer skepticism and comparatively slow shipping times. The deal seems to have worked: ePacket’s usage has ballooned in recent years.

This obscure trade deal has become the quiet conduit for an explosion in a new and underexamined American consumer behavior: buying things directly from their countries of manufacture. (Similar agreements also exist with Hong Kong, Singapore and South Korea.) This, obviously, presents a problem for the stores and retailers accustomed to serving as importers themselves.

Det här är ett perfekt exempel på hur små detaljer kan göra globaliseringen möjlig. Först com de standardiserade containerna som förpassade alla stuveriarbetarna till historiens djuphamn, tätt följd av de stora containerfartygen och de globaliserade nätverken som uppmärksammades av Sasha Issenbergs The Sushi Economy från år 2000. Nu är det alltså möjligheten att spåra en försändelse internationellt, precis som man kan göra på FedEx. som gör det möjligt för enskilda amerikaner att köpa varor upp till 2 kilo direkt från leverantörer i Asien.

Addendum:
Efter att ha kollat runt på sajten litet mer så ser jag många oanvändbara elektroniska prylar som USB-minnen, så det är nog bäst att inte köpa någon elektronik överhuvudtaget.

Kollade t.ex. på en renoverad Macbook Air för $723USD. Och 25% av alla kommentarer sa att dom antingen inte hade fått paketet eller att det var något fel med produkten. Och det är inte lätt om ens möjligt att få pengarna tillbaks. Ett exempel på skillnaden mellan blåögda journalister och verkligheten.

Trots det en spännande sajt.

2 thoughts on “Globaliseringen: Wish.com och ePackets slår ut den amerikanska detaljhandeln

Comments are closed.