Politik

#Wannacry, NSA och Swift, ShadowBrokers och kriget mot hackarna

Hackerattacken mot tiotusentals datorer runt om i världen representerar något helt nytt, en situation som kan jämföras med terrorattackerna mot New York och Washington i september 2001.

Bakgrunden är intressant men samtidigt föga upplyftande. Den amerikanska signalspaningsorganisationen NSA samlar kontinuerligt in säkerhetshål i världens datorsystem, som man sen använder för sina egna ändamål. När NSA hitta ett säkerhetshål i Windows som fick namnet EternalBlue, så meddelade man inte Microsoft utan använde det för att ta över kontrollen över det viktiga globala finansiella SWIFT-systemet, som används närhelst man skickar pengar från ett land till ett annat.

När en hackargrupp som går under namnet The ShadowBrokers fick tag på NSAs intrång så offentliggjorde man det och gav därmed möjligheten till andra hackargrupper att utnyttja säkerhetshålet med den nu aktuella massiva attacken som går under namnet #Wannacry.

Matthieu Suiche skriver på blog.comae.io ShadowBrokers: The NSA compromised the SWIFT Network

In this case, if Shadow Brokers claims are indeed verified, it seems that the NSA sought to totally capture the backbone of international financial system to have a God’s eye into a SWIFT Service Bureau — and potentially the entire SWIFT network. This would fit within standard procedure as a covert entity entrusted with covert actions that may or may not be legal in a technical sense. If the US had a specific target in the region’s financial system, NSA penetration offers redundancy and other options than merely relying upon good faith compliance procedures, standard diplomatic requests, or collaborating with SWIFT Service Bureau.

Så i skuggan av cyberkriget mellan USA, Kina, Ryssland och andra länder så har vi fått ett parallellt cyberkrig mellan olika hackargrupper och det mer eller mindre öppna samhället.

Som använder teknologier som Bitcoin, Blockchain, Tor och andra. Och som nu måste åtgärdas.

Hur det kommer att ske återstår att se. Men klart är att man nu måste spåra upp förövarna av den hittills största hackarattacken i världshistorien. Om man vill undvika ännu större och ännu mer förödande angrepp.