Politik

#Wannacry, penningtvätt, hur fungerar bitcoin mixing?

Nyckeln till den stora hackar- och utpressningsattacken mot tiotusentals företag runt om i världen den 12 maj är hur utpressarna försöker få sina offer att skicka pengar utan att myndigheterna ska kunna spåra dom.

Det enda någotsånär säkra sättet idag är att använda bitcoin och blockchain, två besläktade cyberteknologier. Bitcoin är en digital cryptovaluta och det finns en del affärer i Sverige som accepterar bitcoin. Dom brukar vanligtvis ha en skylt på dörren.

Blockchain är en elektronisk liggare som sköter den digitala valutans transaktioner, och Blockchain kan användas från allt till patientjournaler, allmänna val och för att hålla koll på vad som sker med alla de tiotusentals komponenter som ingår i en jumbojet.

Blockchain lovar att drastiskt förenkla den globala finans och handelsvärlden.

Så hur försöker hackarna undvika lagen? Jo genom att be sina offer sätta in lösensumman i bitcoin på speciella digitala konton som dom anger. Därifrån överförs lösensummorna till något som heter Bitcoin Mixer. Och vad det är är helt enkelt en digital penningstvätt som förklaras i de båda videona ovan.

Det hör till saken att en en inte oansenlig del av alla dagens Bitcoin har sitt ursprung på den Mörka Webben och där är penningtvätt viktigt.

Men man har också försökt att använda andra typer av penningtvätt, som wikipedian beskriver på länken ovan. Nämligen att växla bitcoin till datorspelsvaluta, som guldmynt i World of Warcraft som kan sen växlas till traditionella valutor.

En intressant insikt i Internets mörka baksida.