Politik

Hur länge innan USA kan återställa sin liberala demokrati efter Trump?

Hur länge innan USA kan återställa sin demokrati efter Trump? En fråga som de flesta besserwisser idag inser att dom inte har en aning om. Alldeles efter valet trodde förunderligt många att Trumps eget parti skulle ställa honom inför riksrätt eller att han självmant skulle sluta.

Idag vet vi bättre. Men vilka faktorer spelar in och när kommer USA återigen att bli demokratiskt och liberalt efter Trumpregimens förödelse?

Problemet är komplicerat eftersom det bara delvis handlar om Trump och hans vita anhängare i rostbältet, plus den Kristna Högern och vapenlobbyn. Det handlar minst lika mycket, om inte mer, om det splittrade och demoraliserade demokratiska partiet som ännu verkar vara mer eller mindre medvetslöst trots att Trump redan har startat sin valkampanj inför 2020.

Orsaken till att jag inte tror att demokraterna kan komma igen, på många långa år, är att USA saknar en Emmanuel Macron som kan starta ett helt nytt parti och utmanövrera de etablerade partierna och på det sättet genomföra en revolution i landet. Det demokratiska partiet behöver avvecklas och ersättas av ett helt nytt och mer modern och yngre parti. Som kan tala till ungdomen precis som i Frankrike.

Om demokraterna kan komma igen handlar inte alls bara om Vita Huset. Det handlar minst lika mycket om kongressen och ännu mer om när USA kommer att urbaniseras, eftersom storstadsväljarna oftare än liberala än väljarna i rostbältet och på vischan.

I Texas t.ex. så är borgmästaren i alls storstäder demokrat, medan delstaten fortfarande röstar republikanskt med 52.2% mot 43.2%. Båda Texas två senatorer är republikaner, liksom hela 25 av de 36 medlemmarna i Representanthuset. Vilket visar att även om demokraterna skulle vinna fler röster i Texas så skulle republikanerna, på grund av gerrymandering, behålla fler medlemmar i representanthuset.

Så vi talar om två årtal. 1) När demokraterna kommer att vinna en majoritet i både kongressen och Vita Huset och helst också i den inflytelserika HD. 2) När man i USA rullar tillbaks alla Trump-regimens katastrofala politiska beslut.

Trump sitter till 2024 utan problem, men om demokraterna då kan hitta en ung och modern kandidat som kan locka ungdomen, som den idag blott 30:årige Jon Ossoff i Georgia, så har man en chans att vinna Vita Huset. Men det räcker inte för att rulla tillbaks Trumps politik. För republikanerna kommer att vara starka nog i kongressen och dessutom ha en majoritet i HD, som gör att Trumps politik ligger, antagligen långt in på 2030-talet och kanske ännu längre.

Så länge vapenlobbyn och den kristna högern fortsätter att utgöra republikanernas kärntrupper så kommer dagens bittra politiska motsättningar knappast att minska. Och utan en kompromiss med de två kompromisslösa grupperingarna så kommer Trumps politik att bli svårt att riva upp. Speciellt om demokraterna inte kan ersättas av ett helt nytt parti som i Frankrike. När den idag 74:årige Joe Biden talar om att ställa upp för demokraterna om fyra år, vilket skulle betyda att han skulle kunna sitta till han fyllt 86 år, då inser man att demokraterna har kommit till vägs ände.

USA som Failed State, vi kan få leva med den i flera decennier framöver. Eller inte, men då behövs en radikal förändring inom demokraterna, och det finns inga tecken på det hittills. Inte ens efter valnederlaget. Man får vara försiktig med den konventionella visheten som gör gällande att Trump bara kommer att bli ett kort intermezzo.

2 thoughts on “Hur länge innan USA kan återställa sin liberala demokrati efter Trump?

  1. Christoffer

    Intressant och se. Oklahoma hade inte den endaste till synes kommun som röstade blått. Samtidigt kul och se vad som händer längsmed Mississppifloden och upp mot StL.. helt blått

    1. Lennart Post author

      Christoffer, jo valkartan håller långsamt på att förändras. Men det går med en snigeld hastighet.

Comments are closed.