Politik

Trump ger hemlig information från USA:s allierade (Israel?) till Ryssarna

Att Donald Trump förser Putins regering med hemlig amerikansk information kommer knappast som någon större överraskning. Det hade nog de flesta väntat sig. Men att den informationen i sin tur kommer från USA:s allierade, och läcktes utan att dessa först blev tillfrågade, visar att Trump faktiskt gör precis som han vill, med förödande konsekvenser för USA.

DN har redan skrivit om den här Uppgifter: Trump avslöjade hemlig information inför ryska gäster

Och Eric Schmitt och Matthew Rosenberg skriver utförligt i New York Times:

Trump Revealed Highly Classified Intelligence to Russia, in Break With Ally

President Trump boasted about highly classified intelligence in a meeting with the Russian foreign minister and ambassador last week, providing details that could expose the source of the information and the manner in which it was collected, a current and a former American government official said Monday.

The intelligence disclosed by Mr. Trump in a meeting with Sergey V. Lavrov, the Russian foreign minister, and Sergey I. Kislyak, the Russian ambassador to the United States, was about an Islamic State plot, according to the officials. A foreign ally that closely guards its own secrets provided the information, which was considered so sensitive that American officials did not share it widely within the United States government or pass it on to other allies.

Mr. Trump’s disclosure does not appear to have been illegal — the president has the power to declassify almost anything. But sharing the information without the express permission of the ally who provided it represented a major breach of espionage etiquette, and could jeopardize a crucial intelligence-sharing relationship.

Att Trump alltså ger Putin hemlig information som han inte ger till USA:s egna allierade och utan att be om lov från den nation, antagligen Israel eller möjligtvis England, vars spionorganisation försåg USA med informationen, visar hur Vita Huset fungerar i Donald Trumps USA. Tyvärr så kan Trump inte ställas inför rätta för ett sånt här agerande eftersom han kan göra vad han vill med USA:s hemliga information.

Vad Trump ser i Putin är oerhört svårt att förstå, men uppenbarligen är han upp över i öronen kär in honom. Putin är tydligen Trumps rollmodell, och om utvecklingen fortsätter så hittills så kommer USA inom några år att få sin egen Putin-liknande diktator.

Tipps till FRA, sluta förse Trump med hemlig svensk radiospaningsinformation. Gör ni det kan ni lika gärna skicka den direkt till Putin.

Washington Post har mer om den här historien: Trump revealed highly classified information to Russian foreign minister and ambassador