Politik

Dagens Trumpskandal liknar Nixons Watergate, men vi befinner oss inte på 70-talet

Det sägs nu allt mer att dagens Trump-skandal, alltså inte gårdagens om hur Trump läckte hemlig spion-information från Israel till Ryssland som med stor säkerhet omedelbart skickade den vidare till Syrien och Iran, och säkert också ledde till att Israels spion inom IS dödades. Nej alltså inte gårdagens eller den andra skandalen dagen innan, utan dagens skandal, nämligen att Trump försökte få FBI-chefen James Comey att stoppa sin utredning av Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael T. Flynn och dennes relationer med ryssarna. Ja just den skandalen även om klockan bara är 20:00 i Washington och vi säkert kommer att få en eller ett par skandaler till innan dagen är till ända.

Att USA:s president försökte påverka FBI-chefen, som ska ha en självständig roll i Washington, är vad som, med vissa krusiduller, ledde till Watergate-affären och Nixons avgång.

Men det var i början på 70-talet när republikanska politiker satte nationens och inte sitt eget partis bästa först.

Men vad som nu sker är ändå viktigt, nämligen att vissa republikanska kongressledamöter i tuffa valkretsar i nästa års kongressval nu lägger så stor distans som dom kan emellan sig själva och Trump. Republicans Demand More Detail on Trump’s Meeting With Russians, trots att ledarna i både senaten och representanthuset, Mitch McConnell och Paul Ryan fortfarande står bakom Trump.

Men trots att vissa republikaner nu börjar bli irriterade på de dagliga kriserna i Trumps Vita Hus så sitter han helt säkert. Det skulle behövas flera månader med dagliga kriser av samma storlek som de senaste två, för att han skulle behöva oroa sig.

Vad som kommer att hända är att han med stor säkerhet kommer att utse en ny stabschef och börja om från början. Det kommer att få väljarna att förlåta honom.

En mer intressant fråga är hur de här och kommande skandaler kommer att påverka väljarna nästa år. Och svaret på den frågan får vi från en mycket intredsant diskussion på Nate Silvers hemsida Have Trump’s Problems Hit A Breaking Point? .

Demokraternas problem, som Nate Silver klart visar, är hur dom ska agera i nästa års kongressval. Ska dom gå ut med ett anti-trump program eller med ett positivt program som kan locka över vita väljare i rostbältet?

Och om dom försöker vinna över dearga vita väljarna, kommer dom ens att bli trodda?