Politik

SRs Filosofiska Rummet om Illegitim demokrati, (Post-)sanning och (alternativa) fakta

Filosofiska Rummet är ett av Sveriges Radios mest stimulerande program som har funnits i många år. Och som nu har två program om Illegitim demokrati, Post-sanning och alternativa fakta.

Om jag själv hade deltagit, vilket jag förvånansvärt inte blev, så skulle jag ha bidragit med följande: att vi inte kan diskutera de här frågorna utan att diskutera vad som har gjort dom nya odemokratiska trenderna möjliga, nämligen den underliggande IT-teknologin och speciellt då de sociala medierna. Helt klart hade det varit omöjligt för Trump att vinna USA-valet utan Twitter och mediernas ständiga rapportering av vartenda ett av Trumps Twitter. Clinton hade en kommunikationsstab på säkert 100 pers som kostade miljoner, och många av dom måste godkänna vartenda ett av Clintons pressmeddelanden och Twittermeddelanden.

Trump skötte allt själv.

Liksom Facebooks och Googles roll som plattform för alternativa fakta. Plus hackarnas stöld av Clinton-lägrets dokument.

Sen också att idag när länder som Kina, Ryssland, USA, Polen osv väljer en autokrati istället för demokrati så blir det väldigt svårt att vrida klockan tillbaks till den demokratiska eran. Och brytpunkten var den arabiska vårens misslyckande, liksom den iranska oppositionens misslyckade revolt.

Vi närmar oss en helt ny och illiberal värld med allt fler autokratier, av olika schatteringar. Jag tror inte att det USA vi kände fram till 2016 någonsin kommer tillbaks. Trump-autokratin kan mycket väl komma att bli normen under decennier. Under olika republikanska autokrater.