Politik

Time Magazine om Vladimir Putins högteknologiska hybridkrig mot USA

Vi befinner oss i en helt ny digital värld med nya digitala teknologier där allt går med svindlande fart och där kunniga hackare kan sänka en hel amerikansk presidentkampanj, läs Hillary Clinton, och den amerikanska högerextremistiska rörelsen Alt-Right kan starta en ohämmad Twitter-kampanj mot den franska presidentkandidaten Emmanuel Macron i hopp om att krossa EU och tillförsäkra USA och Ryssland ökat inflytande i ruinerna.

Det handlar om spetsteknologi och det handlar om högerextremister.

Massimo Calabresi tar upp tråden i Time Magazine: Inside Russia’s Social Media War on America

n March 2, a disturbing report hit the desks of U.S. counterintelligence officials in Washington. For months, American spy hunters had scrambled to uncover details of Russia’s influence operation against the 2016 presidential election. …..

The report said the Russians had sent expertly tailored messages carrying malware to more than 10,000 Twitter users in the Defense Department. Depending on the interests of the targets, the messages offered links to stories on recent sporting events or the Oscars, which had taken place the previous weekend. When clicked, the links took users to a Russian-controlled server that downloaded a program allowing Moscow’s hackers to take control of the victim’s phone or computer–and Twitter account.
….
Now counterintelligence officials wondered: What chaos could Moscow unleash with thousands of Twitter handles that spoke in real time with the authority of the armed forces of the United States?

Det här är bara en första lilla början. Det är i dagsläget omöjligt att förutse hur den här helt nya teknologin i händerna på allt extremare högermänniskor kommer att leda.

8 thoughts on “Time Magazine om Vladimir Putins högteknologiska hybridkrig mot USA

 1. Bosse

  När det gäller det amerikanska gråtandet över “Putins hybrid-krig mot USA” så har jag svårt att förstå hur ett land tydligen kan ha en sån obefintlig självinsikt som USA har i det fallet. Ryssland är Ryssland och absolut inte ett land bestående av politiska änglar utan tvärtom, och visst kunde de haft en bättre president än den maktfullkomlige Putin. Detta är jag den första att hålla med om, men när amrisarna sitter där och tycker synd om sig själva som kränkta barn som plötsligt kommit på att en av deras slagpåsar plötsligt slår tillbaka då blir jag lätt illamående. För på det här området, att försöka påverka andra länders politik och deras politiska val samt diverse annan cyberkrigföring mot samma länder, är utan tvekan USA ett föregångsland. Att försöka påverka politiken i andra länder är ju något USA har hållit på med sedan WW2. T.ex. har ju hela Latinamerika varit USA:s “testområde” vad gäller sånt här. Nu sitter de och tycker synd om sig själva för att de eventuellt själva fått smaka på den beska medicinen. Nä den som spelar spelet får också tåla spelets konsekvenser, så amrisarna borde växa upp istället för att sitta och klaga på omvärlden som bortskämda ungar.

  1. Lennart Post author

   Bosse, håller helt med. Den märkliga för att inte säga bisarra amerikanska självbilden förtjänar en flera tusen till bok.

   Eftersom dom i sån liten utsträckning bostad utomlands så hade dom ofta en mycket skev bild av omvärlden visavi USA. Mycket märkligt.

   Orsaken till att jag uppmärksammade artikeln var detaljerna den ger av det ryska cyberkriget.

  2. San

   Nu blandar du ihop två saker Bosse. Amerikaner klagar inte alls, tvärtom, en stor del av USA är nöjda med det. Demokrater klagar på att Republikanerna tillät det hända. Som utomstående behöver man inte bry sig om det eller föralldel glädjas åt det om man så vill. Men det är som sagt två amerikanska parter som träter med varandra.

   1. Bosse

    San: Det är mycket möjligt att du har rätt och att amerikaner i allmänhet inte bryr sig eller “gråter” över just detta, och det är möjligen i media det gråts mest. Fast nog är det en amerikansk tendens att ha en regelbok för sitt eget uppträdande och en helt annan för resten av världen. Det är en fin gammal tradition de haft alltsedan WW2.

    1. Lennart Post author

     Bosse, det tror jag absolut. Och det kanske inte enbart är amerikanerna som är så funtade.

    2. San

     Jag har lite svårt att förstå vad du vill säga. De flesta amerikaner förväntar sig att Ryssland på olika sätt försöker påverka USA. Detta är ju på intet sätt förvånande eller konstigt.

     Kritiken handlar om varför ett amerikanskt parti tillåter det hända.

     Vad det gäller “amerikaner” så är det väl ganska uppenbart att ena halvan av USA är upprörda på Trump adminstrationen och andra halvan är det inte. Alla amerikaner förväntar sig att Ryssland agerar som de alltid gjort.

     1. San

      Jag kan förövrigt förstå skadeglädjen. Men det har väl sedan 1945 varit en rysk/sovjetisk målsättning att slå en kil mellan Tyskland och USA, något det verkar som Trump kommer att leverera åt Putin.

      Men jag hade hållit tillbaka lite på skadeglädjen, för jag är inte så säker på vilka av amerikaner eller européer som har mest att förlora på den splittringen.

     2. Lennart Post author

      San, Bosse, för att tala om splittringen mellan främst Tyskland och Frankrike å ena sidan och USA å den andra så tror jag tror jag själv att det finns olika aktörer. Den ena är vad Trump vräker ur sig till Merkel och Macron, men samtidigt och parallellt så har vi vad den nye försvarsministern James Mattis säger och gör. Och till skillnad från Trump så är Mattis ingen dumbom. Och Trump vet dessutom att han inte kan sparka honom. Och till skillnad från Trump så är Mattis inte kär i Putin. Så vi får se hur det här slutar. Det viktigaste för EU är givetvis att inte backa utan ge igen med alla tillbuds stående medel.

Comments are closed.