Politik

USA-valet 2018, kan demokraten Beto O’Rourke besegra Ted Cruz i Texas senatsval?

USA har två gigantiska delstater som är varandras spegelbilder. Det progressiva, liberala och toleranta Kalifornien med en yta som är nästan exakt densamma som Sverige 423,970 kvadratkilometer och med en befolkning på nästan 40 miljoner, och i det andra hörnet det konservativa, kristna, vapenvurmade Texas med en yta på 696,241 kvadratkilometer och en befolkning på nära 28 miljoner.

Medan Kalifornien är överväldigande demokratiskt är Texas överväldigande republikanskt. Så har det varit sedan Lyndon Johnson rev upp Apartheidsystemet i sydstaterna på 1960-talet, och så kommer det säkert att förbli i många långa decennier än.

Ändå finns det tecken på förändringar. För alla de stora folkrikaste städerna i Texas styrs av demokratiska borgmästare, och det är uppenbart att det precis som i Kalifornien f.ö. är landsbygden som står för motståndet mot ett öppet och tolerant samhälle, för vapenlobbyn och den kristna fundamentalismen.

Men när Beto O’Rourke, en spansktalande demokrat, nu stället upp mot den allmänt avskydde republikanske Texas-senatorn Ted Cruz, så tror nog de flesta fortfarande att det är att betrakta som den Lätta brigadens dödsritten vid Balaklava 1854. Om vilken den franska marskalken Pierre Bosquet som bekant sade: “C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre”

Mimi Swartz skriver i New York Times: Why Texas Democrats Are Betting on Beto O’Rourke

Two years later, Hillary Clinton thought she had a chance to carry the state in the presidential election. There was some evidence she might: Texas’ biggest cities are resoundingly blue, and respectable pollsters were predicting the time had come.

It hadn’t. Donald Trump trounced her by 52 percent to 43 percent.

Cockeyed optimists in the Democratic Party claimed that Mrs. Clinton lost by less than anticipated, but the basic math between the parties here remains unchanged, as does the conventional wisdom. The best advice for a Democrat running in Texas? Invite the press to watch you set your campaign funds
on fire.
….
Here’s the bad news: Thus far, Mr. O’Rourke has a $400,000 war chest compared with Mr. Cruz’s $4.2 million, a big deficit to make up when the cost of running a statewide campaign in Texas starts at $1 million a week. There’s the power of incumbency, too. Mr. Cruz may be bruised, but he’s hardly bloodied. He even has 2.6 million Twitter followers to Mr. O’Rourke’s 25,000, proving once again that social media is not just for hipsters.

När man hör Beto O’Rourke tala, lyssna på videon, så låter han nästan som en svensk socialdemokrat eller miljöpartist.

Om demokraterna någon gång i framtiden skulle att få en majoritet i Texas så skulle republikanerna att förpassas till historiens skräphög eftersom demokraterna då kommer att få en majoritet i presidentvalen.

Så det här senatsvalet är högintressant, inte minst för att demokraterna behöver nytt blod nu när fyrtiotalisterna med Hillary Clinton i spetsen rimligtvis inte kan fortsätta att klamra sig fast vid ledningen speciellt mycket längre till.