Politik

Sven Å Christianson, Paolo Macchiarini, Eva Lundgren och den svenska forskningens blottor

När jag började blogga för hela 12 år sen så var det mitt i Eva Lundgren-skandalen på Uppsala Universitet om vilken Expressen bl.a. skrev: Professorn: Män mördar barn i skogenUppsala universitets ledning kallar till krismöte för att försöka rädda sitt anseende, erfar Expressen. Orsaken är professor Eva Lundgren som påstår att hon känner till hundratals fall där manliga satanister sliter foster ur livmödrar.

Själv skrev jag bl.a. Uppsala Universitet oskadliggör Eva Lundgren och Slagen till slant. Eva Lundgrens forskningsmetodik. En Norsk-svensk feministisk forskare som fick fnatt men som ingen vågade ifrågasätta, tills pressen började nysta i hennes bisarra påståenden. Påståenden som som man hade trott vara omöjliga på enn svenskt universitet.

Sen har vi stjärnkirurgen Paolo Macchiarini och skandalen

Han var en upphöjd och världskänd kirurg. Men nu ifrågasätts Paolo Macchiarini på flera fronter. Efter att sex av åtta patienter avlidit efter transplantationer, utreds han nu för forskningsfusk. Skandalen, som har pågått i flera år, har fått rektorn på Karolinska institutet, Anders Hamsten, att avgå och regeringen att byta ut delar av styrelsen.


Och slutligen nu psykologen Sven Å Christianson som har spelat en ledande roll i två av de värsta svenska rättsskandalerna någonsin.

Hur kunde dessa människor agera som de gjorde inför öppen ridå utan att någon reagerade, utan att någon ingrep, förrän alltför sent?

Svaret verkar vara de ingrodda svenska akademiska miljöerna inom vilka de har verkat, plus det faktum att om man uppträder självsäkert nog så vågar ingen konfrontera en.

Plus kanske att om man svänger sig med tillräckligt många svårförståeliga termer så verkar det som om man verkligen sitter inne med kunskaper som man inte har.

Kejsarens nya kläder om och om igen.