Politik

En tur genom det amerikanska Rostbältet visar ett helt annat USA än de flesta svenskar ser

När jag först kom till den lilla förorten Cuyahoga Falls utanför Akron i Ohio som tonåring en het sommardag på 1960-talet så var det till en idyll som lika gärna hade kunnat ligga i Sverige. De stora gummifabrikerna inne i Akron, som tillverkade gummidäck till världens alla bilar, gav välbetalda jobb till alla som ville jobba där, det enda man behövde var en högstadie-utbildning, High School. Kvinnorna var hemmafruar, förorten var segregerad, alla kände alla på Pembroke Road, den lilla trädkantade gatan med prydliga vita villor – och inga orosmoln överhuvudtaget syntes på horisonten.

Ett par årtionden senare kom globaliseringen som en brutal tsunami och krossade hela Mellanvästern och förvandlade den till ett enda stort rostbälte. Gummifabrikerna stängde, de trygga jobben försvann, de unga flyttade ut. Och de som stannade kvar, som Barack Obama sa i ett obevakat ögonblick, blev sittande, förbittrade med sina biblar och sina skjutvapen.

Det var som om en gigantisk meteorit hade krossat halva USA, och chocken från globaliseringen i Mellanvästern, som då var USA:s industriområde, har förändrat USA in i själen.

Thomas L. Friedman skriver en skakande krönika i New York Times om lilla Austin i delstaten Indiana med sin knark och HIV-epidemi som bäddade för hopplöshet och för Donald Trump i Vita Huset:

A Road Trip Through Rusting and Rising America

The big divide in America is not between the coasts and the interior. It’s between strong communities and weak communities. You can find weak ones along the coast and thriving ones in Appalachia, and vice versa. It’s community, stupid — not geography.

The communities that are making it share a key attribute: They’ve created diverse adaptive coalitions, where local businesses get deeply involved in the school system, translating in real time the skills being demanded by the global economy.

They also tap local colleges for talent and innovations that can diversify their economies and nurture unique local assets that won’t go away. Local foundations and civic groups step in to fund supplemental learning opportunities and internships, and local governments help to catalyze it all.
Newsletter Sign Up

The success stories are all bottom-up; the failures are all where the bottom has fallen out.

Men som Friedman skriver så försöker nu Austin att gräva sig upp ur sitt sjunkhål i ett desperat försök att överleva.

Det är konstigt att demokraterna inte förstod att dom själva inte kan återerövra makten i Washington om dom inte kan nå ut till de vita i små sönderslagna städer som Austin i Indiana.

Men lika litet som det amerikanska rostbältet inte står på svenska turisters kartor så står det på demokraternas valkartor. Och när nu Trumps hunner river upp vad som finns kvar av det amerikanska sociala skyddsnätet som riskerar dom att knuffa Austin och hela rostbältet tillbaks in i sitt sjunkhål.

Och det kommer att få tragiska konsekvenser inte bara för folket i rostbältet utan också för demokraterna och hela världen.

2 thoughts on “En tur genom det amerikanska Rostbältet visar ett helt annat USA än de flesta svenskar ser

  1. Bosse

    Ja jag ser samma tendens här i Sverige där de etablerade partierna främst vänder sig till “fina och bildade människor med rätt åsikter”. “Pöbeln” dvs. globaliseringens och det högteknologiska samhällets förlorare som i sin förbittring ger uttryck för åsikter som är allt annat än fina. Nä den gruppen vill de etablerade varken låtsas om eller ha några som helst kontakter med. Resultatet har blivit att SD nu har seglat upp som Sveriges näst största parti och om utvecklingen håller i sig vet då inte jag hur övriga partier ska kunna hålla SD utanför allt samarbete efter nästa val. Det kommer i alla fall inte att gå så länge som blockpolitiken ligger fast. Vill de ta ner SD på jorden så är ett tips är att plocka med dem i regeringen, för det säkraste sättet att knäcka ett så kallat populistparti är att låta dem börja ta ansvar.

    Nåväl i den här situationen dyker det alltid förr eller senare upp baksluga politiker, som i USA:s fall Trump, som förstår vilket språk han ska tala för att tilltala de som hamnat i utanförskap eller på något vis känner sig vara satta på undantag. Ironiskt nog är det säkert så att hans politik är den absolut sämsta för just dessa människor men om den insikten någon gång slår dem så är det i så fall alltför sent.

    1. Lennart Post author

      Bosse, jo absolut. Och det parti som mest har vurmat för globaliseringen är väl Liberalerna. Som nu får de vart deras politik har lett, och något liknande med MP som släppte in en massa underliga typer helt utan koll. Märkligt.

Comments are closed.