Politik

Googles AlphaGo besegrar kinesiske Go-gurun Ke Jie 3-0. Väckarklockorna ringer för mänskligheten

I århundradets match mellan människan i form av den 19-årige kinesiske GO-gurun Ke Jie, rankad som 9 Dan, den högsta möjliga, och AI-teknologin i form av Googles Go-spelande AI-dator AlphaGo, så har nu AlphaGo och dess AI-program vunnit alla tre matcherna och därmed turneringen.

Det här är en historisk drabbning, i nivå med den första månlandningen. Och vi kan alla säga att vi var med när AI-teknologin för alltid visade att den kan besegra de bästa experter som mänskligheten har. Inte bara på Go-spelet utan nu alltmer på alla områden.

AI är den relativt nya teknologin som alla stora och små Silicon Valley-företag satsar på och som lovar, eller hotar, att steg för steg ta över mer och mer arbetsmoment på fler och fler yrkesområden.

AlphaGo kommer nu att monteras ner och fokusera på andra områden, av vilka sjukvård är ett.

Ett tecken på hur viktig AI och speciellt då Maskininlärning och Deep Learning har blivit, är alla de AI konferenser och AT-möten som nu organiseras i allt snabbare takt.

Och om ni trots det inte tror att AI är stort så behöver ni bara fråga bilfabrikanterna som nu jobbar med AI-styrda förarlösa bilar med underliggande neuronnät. Som gör det möjligt att bygga helt nya applikationer än tidigare.

Och den som vill gå igenom de tre Go-matcherna mellan Ke Jie och Alphago kan göra så på den här länken.

Och den som vill lära sig med om maskinintelligens bör kolla Googles Öppna Kod-bibliotek Tensorflow. Som inte har någon direkt koppling till AlphaGo.

Det här betyder givetvis inte att miljoner yrken kommer att försvinna under de närmaste åren. Men det betyder att steg för steg så kommer allt fler arbetsmoment att tas över av AI-maskiner.

Som exempel, när ni nästa gång flyger till USA så kolla hur man idag checkar in på en maskin och när man kommer fram så möts man inte längre av en människa utan av en maskin där man sticker i sitt pass och sen sen får svara på några frågor för att först efter det får träffa en person som snabbt kollar resultatet från maskinen.

Och om några år så finns det ingen anledning varför inte incheckningen skulle kunna bli helautomatiskt och maskinen väga våra väskor.