Politik

Följ med till Pyongyang i Nord Korea, en stad i förändring.

För den som är intresserad av Nord Korea så blir det successivt lättare att få små inblickar i hur det dagliga livet ter sig i Pyongyang, landets huvudstad. Som är betydligt modernare än resten av landet.

Men små små pärlor av information dyker upp, som verkar trovärdiga. Som ovanstående video från Mihai Titienar från Rumänien som är en handelsstudent i Shanghai.

I ovanstående video står han i ett gathörn i Pyongyang och ger oss en mängd ledtrådar och inga tecken på att säkerhetstjänsten befinner sig i närheten.

Det första vi ser är hur luggsliten trottoaren är i vad som verkar vare en välbeställd del av Pyongyang.
De mest unga människor som passerar förbi är välklädda speciellt kvinnorna. Kolla den unga tjejen med sin dotter på bröstet och speciellt den rödklädda kvinnan mot slutet av videon.

Titta också på cykelbanan och de toppmoderna taxibilarna som flyger förbi i en strid ström.

Kolla också den grupp av ungdomar som kommer gående med en av dom tittande i sin mobil.

Ingen verkar skygga tillbaks när de ser Mihai Titienar stå där med sin lilla videokamera framför ögonen. Vi kan se på skuggan att den är fullt synlig och damen i den röta dräkten kommenterar uppenbarligen på honom till sina följeslagare, som har partimärket och skulle vara i fullt stånd att göra en medborgararrest. Men dom bryr sig inte.

Taxibilarna är intressanta. För i det nordkoreanska klassamhället så har de högsta kadrerna givetvis sina egna limousiner, följda av något mindre limousiner för de något lägre kadrerna.

Fotfolket får ta de överfulla bussarna. Så Taxibilarna verkar vara avsedda för de rikaste innevånarna i Pyongyang, de som inte har sina egna regimförsedda limousiner. North Korea introduces fleet of 80 new Chinese-made taxicabs
Och som Elizabeth Shim skriver i UPI, Bribery growing among North Korea’s fleet of taxis

There are now more taxis in Pyongyang – the capital of North Korea. But given the cost of a cab ride, they are largely reserved for the exclusive use of top officials and a newly emerging class of wealthy North Koreans.

A source in North Korea who spoke on the condition of anonymity told Radio Free Asia Wednesday the taxis also only accept U.S. dollars and China’s yuan.

Samtidigt lyser problemen igenom på videon. Det är bara en av studenterna som tittar i sin mobil, inte alls som det skulle ha varit om vi befunnit oss i Seoul. Den färgglada barnvagn som syns i början va videon är av en typo som inte längre används i väst. Och vi ser inga trafikljus. Dom finns i Pyongyang men uppenbarligen inte på alla ställen.

Inga tiggare som vi ser i Sverige och inget spår av polis eller säkerhetstjänst. Och som sagt, ingen av fotgängarna verkar skygga tillbaks när dom ser Mihai Titiena med sin kamera. Den brunklädde mannen vänder sig om och tittar förbryllat men gör ingenting.

Den nästa videon visar att Deutsche Posts DHL opererar i Pyongyang! Hade någon sagt det så hade jag inte trott på det men här är svart på vitt från den utmärkte Jaka Parkers unika Youtube-kanal.

Så den partitrogna medelklassen har pengar, inte mycket kanske men nog för ett dagligt liv ovanför svältgränsen i alla fall. Och så länge som Kim Jongun kan fortsätta ett höja levnadsstandarden i Pyongyang så sitter han säkert. Vad vi inte vet är hur de från Kina insmugglade USB-pinnarna med sydkoreansk och amerikansk video och filmer påverkar de partitrogna. Som idag endast har en vag aning om hur det ser ut i omvärlden.

Och det är ingenting som vi hittills kan avgöra.

Men mot bakgrunden av den ekonomiska förbättringarna i landet så är Kim Jonguns militära provokationer med ständigt nya missiler knappast bra för det nordkoreanska folkets framtid.