Politik

AKB, Moderaternas kris och kopplingen till Donald Trumps USA

Det har varit intressant att följa krisen i Moderaterna, främst för att det inte är så lätt att förstå vad som verkligen ligger bakom.

Men Niklas Svensson förtydligar de bakomliggande faktorerna i en mycket intressant artikel i Expressen:

Reste till USA under den svåra M–krisen

– Hon är väldigt intelligent, men hon lyssnar inte på råd. Dessutom har hon bemannat upp med människor som antingen är juniora eller som är i beroendeställning. Om man gör anspråk på att styra både partiet och landet, då måste man också ta ansvar för vilka effekterna blir.

M-riksdagsledamoten beskriver den moderata partiorganisationen i dag som en “familjeaffär”, präglad av svågerpolitik, där tjänstemän och politiker är gifta eller förlovade med varandra.

Det är tydligt not. Fel person på en så viktig plats som partiledare. En person med stora svagheter som kanske inte skulle spela så stor roll på mindre viktiga och utsatta platser, men som definitivt inte passar in på en partiledare. Och att hon lämnade sin post mitt under brinnande partikris för att resa till USA visar hur dålig hon är på att prioritera.

Men samtidigt tar Niklas Svensson upp en annan intressant fråga. Vad gjorde hon egentligen i USA? Hon var vigselförrättare för en medarbetare i New Orleans, och sen kommer det intressanta, hon hade ett möte med Condoleezza Rice, George Bushs utrikesminister. Varför den kontroversiella Condoleezza Rice och inte Obamas utrikesminister
John Kerry? Mycket underligt, annat än om AKB inte gillar Obama och hans tid vid makten.

Niklas Svenson skriver också att “Tidigare under resan har det varit möten med den amerikanska administrationen”. Dvs hon har mött medlemmar av Donalds Trumps regering i Washington.

Det är MYCKET intressant, och vad har dom pratat om. Hur positiv är AKB till Donald Trump? Det är kanske något som vore viktigt att veta inför nästa års val.

Och efter besök i Washington och New Orleans så reste AKB till San Francisco. För att göra vad? Visserligen är Condoleezza Rice knuten till Stanforduniversitetet i Palo Alto här i Silicon Valley men man flyger knappast över hela det väldiga USA bara för att träffa henne?

Svenska regeringsledamöter brukar fara i skytteltrafik till USA, och givetvis även till EU och andra länder, för att hämta inspiration och få kontakter. Med tanke på hur kontroversiell och rent katastrofal Donald Trump faktiskt är hoppas man att om AKB har träffat några republikanska politiker, speciellt om dom jobbar inom Trump-regeringen, att hon meddelar detta till regeringen och även till Svenska folket.

Har inte hittat några andra artiklar om AKBs resa. Om någon har hittat något så meddela gärna.

3 thoughts on “AKB, Moderaternas kris och kopplingen till Donald Trumps USA

 1. roger

  Media vill envist hävda att M´s fall har med AKB och hennes personlighet att göra, men jag är tveksam till om det är den stora pucken. Det som fått mig, som är ett stort fan av Reinfeldt, att inte ens tänka M är att de inte presenterar något seriöst alternativ!?

  M skall (enligt AKB) fälla Löfven & Co tillsammans med Alliansen även om har färre mandat. Det är fullt möjligt med SD´s hjälp.
  Men för att sedan ha skuggan av en chans att regera behöver de SD´s stöd, vilket AKB menar sig få utan att gå SD tillmötes i deras hjärtefrågor – löjligt naivt eller troligare -en ful lögn.

  Sverige går bättre än på mycket länge, så jag tror inte att väljare känner igen sig vid hennes beskrivning av läget: att vi skulle befinna oss ett sluttande plan som S gör allt brantare.

  Största block bör regera i en demokrati. Alliansen bör om de inte är det största blocket avstå från att regera, gör de inte det, ja då ser jag inget annat än att SD är ett alliansparti.

  1. Lennart Post author

   roger, tack för en mycket insiktsfull kommentar som hjälper mig förstå mer om problematiken kring AKB!

 2. Christer W

  Framåt hösten, september, så lär vi nog få se ett oerhört turbulent moderatparti. För bokstavligt talat så har det i det närmaste varit parti styrt av olika bokstavsdiagnoser från reinfeldt och fram till i dag.
  Moderaterna runt om i sverige skriker i dag efter en partiledare och en organisation som kan fånga bollarna i luften och ge snabb respons, det är anna kinberg batra oförmögen att göra. Att fånga bollar i luften är en egenskap som många föds med och men kan knappast läras in av den som inte har den.

Comments are closed.