Politik

I skuggan av Donald Trumps skräckvision av USA, Kanada lockar IT-ingenjörer från Silicon Valley

Donald Trumps USA är en skräckvision av vad som händer när en grupp nihilistiska högerextremister tar över en demokratisk nation och börjar krossa den i spillror.

Alla som har möjligheten börjar tänka på att sätta sig i säkerhet. Och Silicon Valleys IT-ingenjörer har det lättare än de flesta eftersom deras kunskaper är allmänt tillämpliga över hela världen.

Ashifa Kassam skriver i Guardian: Canada calling: tech industry lures workers north in wake of Trump. Tech companies in Canada are launching bold recruitment campaigns that pitch the northern neighbor as a stable alternative to Trump’s turbulence

Across Canada, cities and tech organisations aren’t waiting to find out. They’ve launched a series of assertive recruiting campaigns aimed at capitalizing on the wildly divergent signals emanating from either side of the border when it comes to immigration.

“Canada’s looking pretty good right now,” said Michael Tippett, a Vancouver-based co-founder of True North, a startup launched in January to help tech companies interested in creating subsidiaries north of the border. Trump’s first few months in power saw two attempts to impose a travel ban on several Muslim-majority countries as well as an executive order targeting the use of H-1B visas, often used by the tech industry to bring foreign workers to the US.

Och Kanada är två timmer med flyg från Silicon Valley, inte längre.