Politik

Nej det är värre än så, mycket värre: Peter Wolodarski och Donald Trump

Peter Wolodarski har på kort tid utmärkt sig som Sveriges kanske främste Trump-motståndare. Som i sin senaste ledare i DN.

Men trots Wolodarskis otvetydiga motstånd så tror jag inte att han riktigt förstår vilket existentiellt hot som Trump och hans Alt-Right-rörelse utgör för USA och för världen.

Peter Wolodarski skriver i DN: Ledare: Peter Wolodarski: Det enda vi kan hoppas på är att Trump tvingas gå.

USA har nu en president som med sitt auktoritära agerande inte bara hotar sitt eget lands demokratiska framtid. Han riskerar hela det internationella system som är tänkt att garantera fred, stabilitet och välstånd, och som utgår från idén om universella mänskliga rättigheter.

Demokrati eller diktatur? I normala tider ett enkelt val för en amerikansk president. Det är numera inte längre så självklart.

För Donald Trump kommer inte att avsättas, det är helt uteslutet. Och även om vi skulle leka med tanken så skulle han bara ersättas av sin vice president Mike Pence som om möjligt är ännu mer extrem än Trump. Även om han kanske inte är lika galen.

Det hot som världen nu står inför är inte Donald Trump utan det högerextrema republikanska partiet. Som alltmer liknar Lenins Bolsjeviker. Och precis som Bolsjevikerna så kommer de radikaliserade republikanerna att överleva Trumps två presidentperioder och sen flockas till nästa högerextrema politiker. Kanske Ted Cruz eller någon ännu radikalare.

Och vad som gör Alt-Right-rörelsen så farlig är att dom har lärt sig utnyttja hackarkulturen och Internet för att kringgå etablerade medier och nå direkt ut till miljoner människor. Precis som dom tidigare gjorde med hatradion i USA.

Med Gerrymandering och allt mer drakoniska aktioner mot demokratiska väljare i republikanska delstater, så är USA idag inte längre en demokratisk nation.

Ingen kan idag säga hur det kommer att sluta, men Trump är bara en liten del av det existentiella hot som USA och världen idag står inför, tack vare Trump.

4 thoughts on “Nej det är värre än så, mycket värre: Peter Wolodarski och Donald Trump

 1. Christer W

  Lennart, du kanske skulle fundera över lenins ord; Vi kastade ut tsarens byråkrater genom dörren. Sedan kröp de in genom fönstren.
  Du kan ju också fundera över de likheter med tjänstemän som fanns när det gäller sovjetstatens sammanbrott och tsarstatens sammanbrott.

  När det gäller PW har han väl alltid sett positivt på us och gärna önskat att sverige var mer likt us och inte sett det negativa. Han har nog inte ens förstått att hans liberala värld är i stor del av us höger ren kommunism.

 2. Gregor

  “vice president Mike Pence som om möjligt är ännu mer extrem än Trump.”

  “Kanske Ted Cruz eller någon ännu radikalare.”

  Och jag som trodde att G. W. Bush var det värsta som kunde inträffa.

   1. Peter Andersson

    Och demokraterna efter Hillarys fall är lika splittrade som öststaterna efter gamla Sovjets fall. Känns tryggt – Not!

Comments are closed.