Politik

Silicon Valleys miljardärer reformerar skolan

Den amerikanska skolan genomgår nu en välbehövlig reformering som dock inte drivs av lärare eller myndigheter utan av några få miljardärer i Silicon Valley. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Marc Benioff, Reed Hastings inser hur viktigt det är att den ofta helt undermåliga amerikanska skolan moderniseras så att amerikanska skolbarn får en tävla om jobben i den amerikanska IT-industrin, som idag oftast går till arbetskraftsinvandrade från tredje världen, som i sin tur tvingar miljoner unga amerikaner in i fattigdom och drogmissbruk.

Natasha Singer skriver i New York Times:

The Silicon Valley Billionaires Remaking America’s Schools

In San Francisco’s public schools, Marc Benioff, the chief executive of Salesforce, is giving middle school principals $100,000 “innovation grants” and encouraging them to behave more like start-up founders and less like bureaucrats.

In Maryland, Texas, Virginia and other states, Netflix’s chief, Reed Hastings, is championing a popular math-teaching program where Netflix-like algorithms determine which lessons students see.

And in more than 100 schools nationwide, Mark Zuckerberg, Facebook’s chief, is testing one of his latest big ideas: software that puts children in charge of their own learning, recasting their teachers as facilitators and mentors.

Det här är en mycket viktig utveckling. På bara några få år har teknikjättarna satsat stora belopp på att modernisera skolan och med sin filantropi så påverkar de vilka ämnen som skolorna lär ut, vilka verktyg som lärarna använder i klassrummen. Oftast datorer från olika Silicon Valley-företag.

En revolution i det tysta på både gott och kanske också ont. Eftersom metoderna inte har utvärderats av lärare. Som ofta den tekniska kunskap som behövs.

En viktig utveckling som säkert också återspeglas i Sverige. Är det någon som vet?