Politik

Och nu, WoeBot, chatbotten med AI gör sin entré som terapeut. Slutet nära för mänskliga terapeuter?

Att AI-utrustade terapeut-bottar kommer att vända upp och ner på den traditionella terapin tror jag enbart är bra och nödvändigt. Och vi har idag allt fler ingredienser för att kunna bygga allt bättre terapisystem. Vi får inte glömma att Eliza, den första terapibotten faktiskt skrevs, mest på skoj, skrevs redan på 1960-talet.

Megan Molteni skriver om WoeBot i Wired Magasine:

The Chatbot Therapist Will See You Now

Chatbots are taking over the world. Over the past few years, virtual help agents have taken on surprisingly sensitive jobs in modern society: counseling Syrian refugees fleeing civil war, creating quiet spaces of contemplation for millions of Chinese living in densely populated cities, and helping Australians access national disability benefits. Bots have offered help, support, and companionship. But there’s one line none of them have yet crossed: actually treating patients.

That’s just changed, with the release of a talk therapy chatbot that goes by … wait for it … Woebot. Created by a team of Stanford psychologists and AI experts, Woebot uses brief daily chat conversations, mood tracking, curated videos, and word games to help people manage mental health.

WoeBot är kopplad till Facebook Messenger eftersom utvecklingsgruppen ännu inte har resurser för att skriva sin egen mobilapp. Men det kommer säkert att fixas snart.

Och får vi bara AI-terapi-bottar så kommer rättsskandaler som Thomas Quick och Kevin-fallen med stor säkerhet att bli omöjliga. Margit Norell vänder sig i sin grav.

4 thoughts on “Och nu, WoeBot, chatbotten med AI gör sin entré som terapeut. Slutet nära för mänskliga terapeuter?

 1. Linda

  Detta kommer att låta sexistiskt men jag skulle vilja säga att generellt behövs en kvinna men en annan kvinna än henne för att lösa det problemet.

 2. Linda

  Margit Norells största fel var väl enigt min åsikt att hon aldrig kunde ens föreställa sig något som hon inte hade tänkt på från början och jag tvivlar på att maskiner någonsin kommer att lära sig läsa sådana nyanser.

  1. Lennart Post author

   Linda, Margit Norell verkar ha varit en modern motsvarighet till klassiska religiösa kultledare som byggde upp en oerhört destruktiv kult kring sina egna psykoterapeutiska teorier som sen fick genklang bland okritiske psykologer. Och ledde till skräckinjagande rättsskandaler. Av vilka vi säkert ännu inte har lärt känna alla.

  2. Lennart Post author

   Linda, har du själv några erfarenheter av Margit Norell och hennes teorier? Att maskiner kan lära sig hantera nyanser tror jag absolut. Men det får jag skriva mer om senare.

Comments are closed.