Politik

My Old Kentucky Home i amerikansk Bluegrasstil

Amerikansk Bluegrassmusik har sina rötter bland de bosättare från Storbritannien och Irland som anlände till Appalacherna på 1700-talet.

Den här visan är Stephen Fosters kända My Old Kentucky Home, som faktiskt är skriven som en kritik av det amerikanska slaveriet i sydstaterna, ungefär ett decennium före det amerikanska inbördeskriget. Stephen Foster hade läst Harriet Beecher Stowe’s Uncle Tom’s Stuga och låtit sig inspireras av den.

Ursprungstexten löd “it’s summer, the darkies are gay” som nu har ändrats.

Visan består av tre verser. I den första beskriver en slav Kentuckys naturliga skönheten och sina känslor för sitt hem in Kentucky. Versen som börjar “By’n by Hard Times conming knocking on the door” beskriver hur gården upplever ekonomiska svårigheter, och slavarna inser att de måste lämna gården i Kentucky för att deras slavägare ska kunna lösa sin ekonomiska skuld.

“Weep no-more my lady, O gråta inte mer idag. För vi ska sjunga en sång till mitt gamla hem i Kentucky hem, för mitt gamla hem i Kentucky.”

En mycket tragisk visa som passar bra in i dagens synnerligen otäcka Trump-USA som även det kommer att sluta med misär och elände och en ekonomisk katastrof.