Politik

Amazons köp av Whole Foods, robotar ersätter kassörskor och servicepersonal

Mänskligheten befinner sig i en tävling mot robotarna, och även om robotarna ännu inte kan ta över mer än en bråkdel av alla jobb på arbetsmarknaden, så flyttar robotteknologin ständigt fram sina positioner. Som nu senast med Amazons köp av Whole Foods.

Åtta miljoner människor, sex procent av den väldiga amerikanska arbetsmarknaden, jobbar idag som säljare och kassörskor inom detaljhandeln. Man beräknat att hälften av vad säljarna och kassörskorna gör idag kan utföras av robotar, vilket skulle pressa ner kostnaderna och effektivisera arbetet.

Claire Cain Miller skriver i New York Times om Amazons historiska köp av Whole Foods för $13 miljarder: Amazon’s Move Signals End of Line for Many Cashiers

Imagine this scene from the future: You walk into a store and are greeted by name, by a computer with facial recognition that directs you to the items you need. You peruse a small area — no chance of getting lost or wasting time searching for things — because the store stocks only sample items. You wave your phone in front of anything you want to buy, then walk out. In the back, robots retrieve your items from a warehouse and deliver them to your home via driverless car or drone.

Amazon’s $13.4 billion purchase of Whole Foods, announced Friday, could speed that vision along. Amazon has already made shopping for almost everything involve spending less time waiting, doing work or interacting with people, and now it could do the same for groceries. It’s already trying with a store in Seattle, Amazon Go, that has no salespeople or checkout lines.

Our mental image of job-killing automation is robots in factories or warehouses. But the next jobs to disappear are probably ones that are a much bigger part of most people’s daily lives: retail workers and cashiers in stores and restaurants.

Det här är ännu ett steg på vägen till ett samhälle där robotar utför allt fler jobb, steg för steg, arbetsgrupp för arbetsgrupp. Där robotarna först arbetar hand i hand med människan, för att sen ta över alltmer av arbetet i varje jobbkategori.

Robotarna använder sig av den molnbaserade AI-teknologin, som ger dom en räckvidd över hela världen.

En historisk utveckling.

Pressklipp:
DN