Politik

Uber, Silicon Valleys Gossen Ruda går för långt, på tok för långt

uberfinal

San Francisco-baserade Uber har på kort tid blivit Silicon Valleys ikoniska företag framför alla andra. Ett enastående framgångsrikt företag som dock visar sig ha en mycket mörk baksida. Något som man lätt lär sig om man använder Uber och hör vad chaufförerna säger om sina löner, företaget och sina villkor.

Men nu har situationen urartat så till den grad att Ubers kontroversielle VD Travis Kalanick tagit Time Out på obestämd tid i ett försök att rädda företaget.

Katy Steinmetz och Matt Vella skriver i Time Magazine: Uber Fail: Upheaval at the World’s Most Valuable Startup is a Wake-Up Call For Silicon Valley

Over the past eight years, the hard-charging ride-hailing company has grown into a global powerhouse worth nearly $70 billion, disrupting the taxi industry in 76 countries and creating an app relied on by millions both for rides and for income. The wildly successful company has also been plagued by scandal from the start. Class-action lawsuits, driver revolts, cringeworthy faux pas by its brash CEO, you name it. But the past few months were something else: the February exposé was followed by a string of revelations so relentless, many started to wonder if Uber was in the midst of an existential crisis. In the end, the Holder report didn’t recommend reform so much as exorcism. The biggest change: CEO Travis Kalanick announced he would be taking a leave of absence, of undetermined length, and would eventually return to a diminished role.

Silicon Valley håller på att förändras i takt med att unga ambitiösa och helt ofta helt oetiska entreprenörer anländer i hopp om att tjäna miljarbelopp på några korta år.