Politik

Klarna Bank, Kry och Min Doktor, nya molnbaserade tjänster förändrar Sverige

IT-industrin förändrar samhället i allt snabbare takt. Något som den svenska uppstarts-industrin visar med företag som Klarna Bank, Kry och Min Doktor för att inte nämna Swish, och säkert dussintals uppstartsföretag som jag inte känner till. Om någon vill tipsa om tjänster dom nu använder så gör det gärna. Och givetvis giganten Spotify.

Klarna Bank som använder Ericssons legendariska Erlang språk, Big Data och avancerad data-analys för att strömlinjeforma e-handeln så att e-handelskunder bara behöver använda sitt namn, sin adress och sin e-post för att handla på nätet och sen först betalar när dom har fått sin försändelse, har på kort tid gjort företaget till internationellt viktig aktör på fintech-området. Och eftersom företaget nu även formellt är en bank så visar alla kurvor uppåt för Klarna.

Min Doktor och Kry är kopior av amerikanska uppstartsföretag som marknadsför enklare läkartjänster med stafettläkare i mobilen.

Jag tror inte lika mycket på Min Doktor och Kry som jag gör på Klarna. Att ge en diagnos på distans i en mobil utan tillgång till patientjournaler är inte riskfritt, speciellt om inte mobilen är utrustad med sensorer som kan göra det möjligt för läkaren att ställa en lika säker diagnos på distans som hen kan på sjukhuset.

Men med mer avancerade mobiler och tillgång till patientjournaler så kommer såna tjänster säkert att bli populära.

Och om de här uppstartsföretagen visar något så är det att det svenska IT-marknaden idag är en av världens stora. En drivmotor för den svenska ekonomin.