Politik

4-0 för Trump mot de splittrade demokraterna. Faran växer för kongressvalet 2018

DN har under en längre tid kört ett antal artiklar om att Donald Trump skulle hotas av riksrätt. Klickbetesartiklar som inte har något med situationen i dagens USA att göra.

Tvärt emot vad DN har sagt så är republikanerna utomordentligt nöjda med sin president och sin kontroll över Vita Huset och kongressens båda kamrar. Plus inom ett par år även Högsta Domstolen.

Det är istället de djupt splittrade demokraterna som nu befinner sig på väg att bli förpassade till historiens skräphög. Något dom återigen visade efter att ha förlorat hela två extraval till representanthuset. Ett i George och ett i South Carolina. I ett referendum om Trumps och republikanernas politik. Som nu mest riktar in sig på att utförsäkra omkring 20 miljoner fattiga amerikaner från president Obamas sjukförsäkringssystem Obamacare.

Jonathan Martin och Richard Fausset skriver i New York Times Karen Handel Wins Georgia Special Election, Fending Off Upstart Democrat

Ms. Handel, 55, fended off Jon Ossoff, a 30-year-old Democrat and political newcomer who emerged from obscurity to raise $25 million from progressives across the country eager to express their anger at Mr. Trump. That fervor quickly elevated what would otherwise have been a sleepy local race into a high-stakes referendum on Mr. Trump and the most expensive House campaign in history.
….
The apparent success of relentless Republican attacks linking Mr. Ossoff to the House minority leader, Nancy Pelosi, and her “San Francisco values” also affirmed the efficacy of tying Democratic candidates in conservative districts to their brethren in more liberal parts of the country.
With all 208 precincts reporting, Ms. Handel had 51.9 percent of the vote to Mr. Ossoff’s 48.1 percent.

Att republikanerna i 40 år har haft en majoritet i kongressdistriktet i George där Jon Ossoff förlorade och att han lyckades bättre än de flesta hade väntat sig är knappast någon större tröst får dom som nu oroar sig över att demokraterna helt enkelt inte har vad som behövs för att besegra segerrusiga republikaner i republikanska säten i Donald Trumps nya extremhöger-USA.

Nu kan man säga att i både Georgia och South Carolina, två republikanska delstater som dessutom har ritat om sina valdistrikt för att försvåra för demokrater att få en majoritet så gjorde de demokratiska kandidaterna bättre än man kanske hade trott. Men de demokratiska förlusterna visar samtidigt hur långt partiet har för att kunna vinna i de republikanska sydstaterna.

Två förluster på en och samma natt är oerhört pinsamt och visar hur svaga demokraterna faktiskt är i dagens USA.

För det står redan klart att republikanerna rejält kommer att utöka sina platser i senatsvalet nästa år eftersom demokraterna har 25 säten på spel mot endast 8 för republikanerna.

Demokraterna har hittills satt sina förhoppningar till representanthuset där alla säten är på spel. Men med fyra demokratiska förluster bakom sig så är det inte längre säkert. Med 241 republikanska mot 194 demokratiska säten så kan republikanerna mycket väl komma att även utöka sina sätet i representanthuset. Det skulle gå emot den historiska trenden att ett parti som har kontroll över kongressen och Vita Huset förlorar i valet efter presidentvalet.

Men det var före Trump och innan man började inse att demokraterna till skillnad från republikanerna fortsätter att vara djupt splittrade. En mycket oroväckande situation för demokratin i USA.

Pressklipp:

DN