Politik

Chockade demokrater efter två förlustval mot Donald Trumps segerrusiga republikaner

Efter hela två förluster på samma dag mot Donald Trumps segerrusiga republikaner så står det nu klart att demokraterna måste tvinga ut fyrtiotalister som Hillary Clinton, Joe Biden och allra mest den 77:åriga Nancy Pelosi, demokraternas ledare i Representanthuset till förmån för en ny generation ledare.

Medan demokraten Archie Parnell i mörkröda South Carlina gjorde betydligt bättre ifrån sig än alla hade väntat sig så misslyckades demokraten Jon Ossoff i Georgia spektakulärt att vinna det extraval som demokraterna med Nancy Palosi i spetsen hade satsat allt på att vinna.

Alexander Burns och Jonathan Martin: Democrats Seethe After Georgia Loss: ‘Our Brand Is Worse Than Trump’

But the most acute and widely expressed concerns were economic. Speaking after a meeting of the Democratic caucus on Wednesday morning, Representative Hakeem Jeffries of New York said the party was preparing to be “aggressively focused on job creation and economic growth.” And Representative Jim Himes of Connecticut, who represents an affluent district near New York City, said Democrats must do more to compete with what he described as expansive and unrealistic promises by President Trump.

“It’s not enough to say, ‘I want jobs,’” Mr. Himes said. “You need more than that, particularly when you’re competing with a guy who is telling fantasies.”

Demokraterna är djupt splittrade och oförmögna att föryngra och förnya sig själva. Republikanerna börjar nu inse att dom kan ha en riktig chans att behålla sin majoritet i representanthuset samtidigt som dom utökar sina positioner i Senaten i 2018 års kongressval.

Deras problem är att medan Donald Trump inte precis är jättepopulär bland republikanska väljare så är demokraterna ännu mer avskydda för sitt motstånd mot ett nationellt arbortförbud, sitt stöd för HBTQ-människor och sina försök att begränsa vapenvåldet i USA.

Nästa års kongressval kan gå precis hur som helst.

2 thoughts on “Chockade demokrater efter två förlustval mot Donald Trumps segerrusiga republikaner

  1. Peter Andersson

    Skulle kvinnor i Californien acceptera ett abortförbud? Om du tror att svaret är nej så inse att i vår moderna tid är det inte ens genomförbart. Kom ihåg att så sent som förra året när det superkatolska Polen införde totalt abortförbud med typ 70% majoritet i parlamentet så fick det rivas upp efter tre-fyra dagar. Miljontals kvinnor lade ned arbetet och gick ut på gatorna och demonstrerade. Landet lamslogs, offentlig sektor stod stilla, privata arbetsplatser stod stilla, transportsystemet kollapsade. Så de katolska männen fick ge sig.

    Skulle Sverige acceptera en paneuropeisk abortlag bestämd av den katolska majoriteten? Givetvis inte. Vad GOP dock vill ha är väl samma system som i Europa, alltså att staterna får bestämma var och en för sig själv. Så länge USA har fri rörlighet skulle det alltså inte vara några problem för kvinnor i säg South Carolina att flytta till Californien om deras hemstat vore korkat nog att införa totalt abortförbud. Kanske t.o.m skulle vara den symbolfråga demokraterna behöver för att komma tillbaka.

    1. Lennart Post author

      Peter, bra påpekat, men abortförbud , om det kommer, konmer att genomföras i HD, vilket är varför republikanerna stöder Trump. Det är det man hoppas på.

Comments are closed.