Politik

Donald Trumps USA: Vad demokraterna måste göra för att inte utplånas

Demokraterna är långsamt på väg mot politiskt utplåning med ingen förändring i sikte. Orsaken är mångfacetterad och inte alltid lätt att förstå. Man hade trott att urbaniseringen och den ökade kunskapen om andra länder och samhällen skulle göra amerikanerna mer liberala. Och på vissa sätt har det långsamt börjat gå åt det hållet. en afroamerikan har kunnat bli president och USA:s HTBTQ-befolkning har accepterats. I alla fall utanför den republikanska landsbygden.

Så att republikanerna med sin homofobi, sin fundamentalistiska kristendom, sin högerextremism och sitt agitation för vapenvåld skulle vara det parti som idag helt dominerar USA, och som mycket väl kan komma att dominera USA i decennier framöver, är besynnerligt. Men visar att dagens USA inte utvecklas på ett logiskt sätt.

Joe Scarborough skriver i Washington Post:Democrats will keep losing, unless they do this

Republicans lost control of Congress in 2006 when their views were out of step with all of New England and most of the Midwest. In that election, Rep. Rahm Emanuel (D-Ill.), then the leader of the Democratic Congressional Campaign Committee, was canny enough to put aside ideology and recruit pro-gun, antiabortion candidates to pick off conservative seats that would have otherwise been out of reach. Today, the situation is reversed, with many Democratic leaders and activists more focused on ideological purity than on regaining political power.

Continuing on that course will lead to even more Democratic defeats, and to what Democrats fear most: more support in Congress for Trump.

Så Joe Scarborough har absolut rätt. För att överleva så måste demokraterna rekrytera abortfientliga, homofoba, kristna fundamentalistiska vapengalningar i Mellanvästern och sydstaterna, och även i republikanska områden i Kalifornien och Nya England för att inte helt bli utplånade.

Fråga mig inte varför det har blivit såhär, men det har det och det kan man inte argumentera emot.

Å andra sidan så har alla storstäder i det republikanska Texas en demokratisk majoritet, och demokraterna ligger ofta inte långt bakom republikanerna i sydstaterna och Mellanvästern.

Men, och det är ett stort men, republikanerna är inget demokratiskt parti. När man väl får en republikansk guvernör och majoritet i en delstats kongress så börjar man omedelbart inskränka rösträtten och rita om valkretsarna, s.k. Gerrymandering. Som gör det väldigt svårt för demokraterna att någonsin komma igen i den delstaten.

Om man till det sen lägga att miljoner myndiga amerikaner vägras rösträtt för att de sitter eller har suttit i fängelse och USA inte har en oberoende valberedning och att USA tillåter privatfinansiering av vad som borde vara fria val så är landet inte längre demokratiskt helt enkelt.

Och med demokraterna djupt splittrade så ser framtiden sannerligen inte ljus ut för USA.

Nu bör man kanske inte glömma Hitlers tusenåriga rike som varade i 13 år innan det utplånades. Med litet tur kan det gå samma väg för republikanernas rike.

Och det kan komma att bli mycket värre innan det – kanske i framtiden – blir bättre.

2 thoughts on “Donald Trumps USA: Vad demokraterna måste göra för att inte utplånas

  1. Peter Andersson

    Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det vore väldigt lätt för demokraterna att adressera både corekristna väljare och problemet med gerrymandering samtidigt genom att driva frågan så här; valkretsars gränser skall vara desamma som gränser givna av Gud; floder, åar, bergskammar, åsar, skogslinjer, stränder. Tell your friends…

    1. Lennart Post author

      Ha ha, nu ska HD kanske ta upp frågan senare i år så vi får se hur det går.

Comments are closed.