Politik

Kan Google hjälpa till att modernisera Silicon Valley?

Convention Center

Silicon Valley håller på att kollapsa under sin egen framgång. Det är fritt fram för byggherrar och mäklare att köpa upp all mark som överhuvudtaget finns och sen bygga enorma kontorskomplex för IT-industrin. Utan minsta tanke på om den redan mörbultade infrastrukturen kan hantera ännu längre bilköer.

Så när Google och miljon-staden San Jose i södra änden av den långsmala dalen säger att dom har en vision för ett helt nytt Silicon Valley: kompakt, fotgängarvänligt och med plats för kollektivtrafik, så finns det ingen som helst anledning att tro ett ord av de säger.

Mike McPhate skriver i New York Times: California Today: Google’s Idea for a New Silicon Valley

Google and the city of San Jose have a vision for a new Silicon Valley: compact, walkable and accessible by public transportation, a stark departure from the suburban sprawl that has brought the cradle of American technological innovation to the brink of a gridlocked meltdown.

The San Jose City Council will vote Tuesday on whether to offer Google exclusive negotiating rights for parcels of city-owned land next to Diridon train station, part of a plan to transform 250 acres of downtown San Jose into a transport hub connected to office towers and apartments.

Hittills har de stora lokala IT-företagen tagit hand om sina egna genom en flotta med toppmoderna WiFibussar medan man har struntat att lyfta ett finger för alla de hundratusentals människor som får se sina hyror skjuta i höjden så att flykten från Silicon Valley nu omfattar personer utan vika Silicon Valley inte kan klara sig.

Så kan det gå när framgången blir för stor.