Politik

Del 2: Bitcoin, Blockchain, ICO och polletter skakar om inom finansvärlden

Bara dagen efter jag skrev om Initial Coin Offerings och polletter så har New York Times gått ut med en högintressant artikel om samma ämne. något som inte direkt kommer som någon överraskning med tanke på hur viktigt det här nya området är.

New York Times finans och IT-reporter Nathaniel Popper skriver:

A new crop of technology entrepreneurs is forgoing the usual routes to raising money. The entrepreneurs are not pitching venture capitalists, selling stock in an initial public offering or using crowdfunding sites like Kickstarter.

Instead, before they even have a working product, they are creating their own digital currencies and selling so-called coins on the web, sometimes raising tens of millions of dollars in a matter of minutes.

The pitch is that once the products are up and running, the currencies — with names like BAT, Mysterium and Siacoin — will be redeemable for services like data storage or anonymous internet access, and could appreciate in value in the meantime.

Den som vill har fler detaljer om ICO bör kolla den här länken: http://bit.ly/2t87CYg

Så uppstartsföretag säljer s.k. polletter, som i mångt och mycket liknar de inte helt okända Rikskupongerna. Och för att köpa polletter så använder man s.k. kryptovaluta som Bitcoin eller Ether, inte traditionella valutor.

Det här innebär i sin tur att konventionella banker och finansinstitut utestängs från transaktionerna som sker helt utanför den reglerade finansmarknaden.

Men om man köper in sig i en ICO med kryptovaluta som Bitcoin eller Ether och inte mer kronor, Euro, Dollar eller någon traditionell valuta, så är den slutliga delen av ICO-processen inte nödvändigtvis en kryptovaluta. Det kan lika lätt vara så att de polletter man köpt ger en tillgång till datorresurser som kontrolleras av uppstartsföretaget som utfärdar ICOn.

Men det här är inte slutet på kedjan, för som Jonathan Chester skriver i Forbes Magazine,

Because these tokenized loyalty points are put onto a public blockchain, the points are not limited to being traded in exchange for services within the platform, but instead can be traded anywhere. If there is enough activity within a given ICO’s environment, their tokens will become globally traded on the various exchanges that handle cryptocurrencies.

Jag kommer att ha mycket mer om ICO och krytovalutor framöver. Det räcker med att säga att det här är en oerhört viktig utveckling som är en del av en helt ny utformning av fintech-området.