Politik

Donald Trumps USA: rasister, nazister, miljardärer och slutet på det demokratiska partiet

Eftersnacket till demokraternas hjärtslitande förlust i extravalet i George har varit brutalt. Demokraterna har ingenting lärt från den inkompetenta Hillary Clintons förutsägbara förlust mot Donald Trump, och nu försöker fyrtiotalisterna inom det demokratiska partiet med Nancy Pelosi i spetsen klamra sig fast i vrakresterna efter ett parti som om något decennium antagligen kommer att kollapsa på samma sätt som de svenska Moderaterna.

Demokraten Jon Ossoff trodde att han kunde vinna över centriska republikaner utan att inse att republikanerna i Georgia, liksom över resten av USA, oavsett vilken utbildning de har, inklusive universitetsutbildade, helt enkelt hatar demokraterna och det liberala och toleranta amerikanska samhället och allt som det står för. På samma sätt som de tyska nazisterna hatade det liberala tyska Weimarsamhället.

Signaturen we can’t govern skriver i Medium:The Agony of Jon Ossoff

Republican voters are Republicans. They vote for Republicans because they want Republican policy. They are not Democrats-in-waiting. They are not temporarily embarrassed liberals. They are the petite bourgeoisie, the willing handmaidens of fascism, the craven and bloodsoaked base of the Republican party who would wade through an ocean of blood to cut their taxes by 1%.
You cannot win them. You will never win them. Faced with the choice between a real Republican and a Republican-lite, they will go with the real thing every time. They fucking hate you, guys. Centrists, moderate Dems: they hate you, if anything, MORE than they hate the Sanders Left.

Och för att skynda på demokraternas marsch mot döden så har republikanerna ett stall av hänsynslösa miljardärer som oavsett hur många miljoner dollar som demokraterna kan samla in kan samla in mer.

Issie Lapowsky skriver i Wired: Jon Ossoff, the Congressional Candidate Social Media Built

Leaders of the so-called Resistance are reluctant to give up their new national approach to local races, though. As Gupta notes, Republicans have a standing army of billionaires, including the Koch brothers and Trump backer hedge-fund mogul Robert Mercer, ready and willing to pour millions of dollars into any race that looks losable.

Världen befinner sig idag i fritt fall mot något som mest liknar 1930-talets eller möjligtvis 1914 års Europa. Ryssland, Kina, Turkiet, Iran, Arabländerna (Den arabiska våren) borde idag ha varit demokratiska.

Men så blev det inte. Och nu kan USA mycket väl stå på tur. Hade ärkehertigen Frantz Ferdinands chaufför inte svängt åt fel håll på Lateiner Bridge i Sarajevo 1914 så hade varken första och därmed heller inte det andra världskriget brutit ut.

Hade inte president Obama struntat i att ingripa mot Vladimir Putins massiva hackerangrepp mot Hillary Clintons presidentkampanj så hade Donald Trump och Alt-högern inte vunnit presidentvalet.

Historien består delvis av stora rörelser som den massiva migration som idag håller på att skapa ett helt nytt Sverige och EU, eller Industrialismen, Internet, Globaliseringen och den Artificiella Intelligens. Men den består minst lika mycket på helt oväntade små händelser som snabbt skapar gigantiska förändringar enligt Kaosteorin och Fjärilseffekten.

Just nu kan både de svenska Moderaterna och de amerikanska demokraterna komma att försvinna som politiska partier, samtidigt som Alt-högerpartiet springer upp som små trendiga pop-up butiker på Söder eller i SoHo i New York.

Vi befinner oss i en helt ny värld, både på gott och ont.