Politik

Blockchain och kryptovalutor, enklare – och viktigare – än du tror?

De flesta har idag hört talas om Bitcoin, kryptovalutor och den distribuerade liggaren Blockchain, även om dom kanske inte kan speciellt mycket om detaljerna. Men det vore tragiskt, för Bitcoin, kryptovalutor och Blockkedjan kommer att förändra bankväsendet och hela den globaliserade världen, inklusive det svenska samhället.

När den stora hackerattacken #WannaCry sköljde över Europa för ett tag sen så villa hackarna ha betalt just i Bitcoin.

Den som vill skicka pengar från en bank i USA till en bank i Sverige vet t.ex. att man använder det antika SWIFT-systemet som är så långsamt att det faktiskt går snabbare att själv ta planet från Sverige över till USA med pengarna och sen personligen överlämna dom till mottagaren, än att använda SWIFT och banken.

Men tack vare ett företag vid namn Ripple som har sin egen blockkedja och sin egen krytovaluta som också heter Ripple, så kan man skicka över pengarna på någon minut, helt säkert. Så länge ens bank och banken i Sverige båda använder Ripple. Något som visar hur dramatiskt blockkedjan faktiskt är.

Nu skulle man kanske tro att kryptovalutor och blockkedjan är oerhört komplicerade. Vilket dom också är, men inte om man nöjer sig med att lära sig huvudpunkterna.

Lauri Hartikka visar t.ex. på Twitter-grundaren Evan Williams Medium hur man kan skriva en blockkedja i 200 kodlinjer:

A blockchain in 200 lines of code

The basic concept of blockchain is quite simple: a distributed database that maintains a continuously growing list of ordered records. However, it is easy to get mixed up as usually when we talk about blockchains we also talk about the problems we are trying to solve with them. This is the case in the popular blockchain-based projects such as Bitcoin and Ethereum . The term “blockchain” is usually strongly tied to concepts like transactions, smart contracts or cryptocurrencies.

Nu är det här en förenkling, men koden är mycket tydlig och implementerar huvudpunkterna i blockkedjeteknologin.

Kryptovalutor, hur svårt är det att själv skapa sig en egen kryptovaluta? Det måste väl ta flera programmerare flera månader om inte längre?

Michael Grothaus skriver på Fast Company att det ofta kan ta en C++-programmerare en dag: How To Create Your Own Cryptocurrency. If you heard the news that Dogecoin has surpassed Bitcoin as the most popular cryptocurrency, you might be wondering how you can create your own.

Surprisingly, every single currency developer I spoke with said the same thing: Coding your cryptocurrency is usually the least time-intensive part of the process. That’s because virtually every cryptocurrency on the market today is based on the open source code of Bitcoin or Litecoin that is available on GitHub.

“The creation itself does not take long. It is maybe only a day,” says Peter Otterbach, one of the creators of Coino, which bills itself as the fastest cryptocurrency on the market with a maximum transaction time of only 50 seconds. “To start coding you just need to know about C++ to build your own features in it.”

Orsaken är koden till Bitcoin är helt öppen och ligger ute på kodhotellet GitHub och de programmerare som skapar nya kryptovalutor brukar för det mesta bara meka litet med Bitcoin och vips har man sin egen kryptovaluta.

Så Bitcoin och Ripple och en tredje kryptovaluta som heter Ethereum använder alla den distribuerade liggarteknologin Blockchain för att distribuera sina virtuella mynt.Blockchain är som Internet om man så vill. Och Blockchain kan användas till vad som helst som kräver transaktioner mellan olika parter.

Som patientjournaler, väljarlistor och genomförandet av allmänna val, den globala handeln där man kopplar samman Sakernas Internet med Blockchain, osv osv osv.

Blockkedjan är krypterad och försedd med hashkoder och alla parter måste vara överens om att varje transaktion är legal.

Till Blockchain lägger man sen Smarta Kontrakt som är datakod som ligger inne i Blockkedjan och exekveras när nya block läggs till blockkedjan. Tänk ett gammaldags testamente eller ett handelsavtal. Dom är idag skrivna på svenska eller engelska, men de smarta kontrakten är skrivna i kod och det betyder att dom kan exekveras utan att man behöver tillgång till en advokat.

Det här är en mycket spännande och inflytelserik teknologi som kommer att förändra samhället i grunden. Speciellt när man till det lägger Artificiell Intelligens och Sakernas Internet.

En enkel Översikt finns på den här länken.

Jag har redan skrivit om Initial Coin Offering en idag helt oreglerad handel i s.k. polletter som är knutna till företag som vill få in riskkapital, och som våghalsiga investerare kan tjäna, och förlora miljoner på.

Den här rörelsen började 2008 med en artikel med titeln Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System av en okänt person som kallade sig Satoshi Nakamoto, som beskrev de helt nya och säkra Bitcoin och Blockchain teknologierna.

Idag har vi två industrigrupper som sysslar med kryptovalutor och Blockchain, Hyperledger och Ethereum.

Och mängder med uppstartsföretag.

En oerhört spännande utveckling som jag själv försöker följa så mycket jag kan.

Mer kommer senare i veckan.