Politik

Donald Trumps USA: republikanerna river upp Obamas sjukförsäkringsreform och dödar miljoner fattiga amerikaner

Atul Gawande är en av USA:s mest berömda läkare, till stor del tack vara sin bästsäljare The Checklist Manifesto från 2009 som verkligen är läsvärd.

Nu i en skakande artikel i The New Yorker skriver han hur utförsäkringen av 20 miljoner amerikaner från vad som en gång var president Obamas bristfälliga men ändå sjukförsäkringsreform kommer att förkorta livet på miljoner amerikaner. Mest för att republikanerna tänker riva upp det amerikanska Medicaidprogrammet det statliga sjukvårdsförsäkringsprogram till stöd för låginkomsttagare och deras familjer som startades 1965 av Lyndon B Johnson.
How the Senate’s Health-Care Bill Threatens the Nation’s Health

These improvements in care help explain why people who have health insurance are twenty-five per cent more likely to report being in good or excellent health. It also explains why they become less likely to die. Proper health care saves lives, and the magnitude of the reduction in deaths increases over time. The longest study we looked at analyzed Medicaid expansions that occurred in the early two-thousands in Arizona, Maine, and New York. Five years after the expansions, mortality rates for recipients had fallen by six per cent compared with matched populations in states that didn’t expand Medicaid.

Pengarna ska överföras till USA:s allra rikaste som behöver dom betydligt mer än dom fattiga som nu kommer att dö i sina hem eftersom dom inte längre kommer att få den vård de behöver för att överleva.

Man skulle tro att det här skulle göra de amerikanska väljarna mer benägna att rösta på demokraterna men det kommer antagligen att bli tvärt emot. En orsak är att den Kristna Högern har behållit sitt stora inflytande på grund av det tionde som dom tar ut av sina medlemmar och som ger dessa medlemmar tillgång till subventionerad sjukvård genom kyrkorna. Något som Obama hotade med sin reform och som fick den Kristna Högern att gå i taket.

Ett bevis på hur USA nu håller på att förvandlas till ett Socialdarwinistiskt samhälle för de allra starkaste där de fattige helt enkelt dör om de blir sjuka. Om inte det är frihet vet jag inte vad.

5 thoughts on “Donald Trumps USA: republikanerna river upp Obamas sjukförsäkringsreform och dödar miljoner fattiga amerikaner

  1. Peter Andersson

    Om fyra år kan nästa president/kongress återinföra det gamla systemet till allmänt jubel – är det inte det som är styrkan i USA:s demokrati – väljarna får alltid en ny chans att korrigera felaktiga val från sin egen sida om det visar sig att det blev så?

    Dessutom är det väl lagligt för varje enskild delstat att bygga upp egna system – minns att Obamacare var en kopia av Romneycare som han införde in sin delstat som guvernör.

    1. Lennart Post author

      Peter, tyvärr, om 4 år vinner Trump igen. USA kommer inte att få ett fungerande sjukförsäkringssystem på decennier.

Comments are closed.